Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2011 12:42 - Лявото и дясното в българската политика и защо няма оправия в Р.България
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9877 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 02.08.2014 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Корените на днешната демокрация са републикански а предисторията на Република България изцяло се съдържа в традициите и кадрите на комунистическата Народна република. Новата републиканска конституция от 1991 г.беше гласувана от депутатите на бившия Отечествен фронт начело с БКП.

Въпреки това те през цялото време с държат като невинни и дори онеправдани а всички вини, (без мезетата) ги прехвърлят на другите. Естественно, че 
другите като техни добри ученици правят същото. И така до края на света, както се пееше в една тяхна песен.

image

След като сколасаха навреме чрез ВНС, да си узаконят новото положение, при откриването на всяко НС, не си забравят вече и патриарха. Но за какво ли е им потрябвал след като църквата е отделена от държавата(държавата обаче все още не е отделена от църквата..!?).
Ама то не бяха клетви, заклинания и обещания не беше чудо...Тъй и тъй съм се разписал, сега заради тази снимка ми дойде идеята да напиша нещо за христянския национализъм, а след това вече към старата история и по-новата на Третото Царство, но и тя също така малко известна...!



image

Чуждият гражданин и международен конспиратор, Георги Димитров, подписва първата българска републиканска конституция.


image

Държавният герб на Царство България. Оменен от комунистическия тоталитарен режим.


image

Случайно или подсъзнателно герба на Народна република България беше под формата на некролог...
Украсен с множество пъстри и непонятни символи и рисунки.



image

Сегашния герб на републиката е една нескопосана имитация на герба на Царство България... Многото кръстове по него обаче пак навявят подсъзнателни асоциации за надгробна плоча.


Действително дори един бегъл поглед върху историята на българската република е достатъчен за да се види,че през цялото време се занимаваме с проблеми и "катастрофи", които сами си създаваме. Често се употребява израза "омагьосан кръг" и т.н.
Но нека да видим най-напред къде са корените на днешната демокрация и защо тя не е продължител на българската историческа, държавна и дори общественна традиция:

"Самата перестройка е ляво движение. Ако някой иска да изпревари перестройката отляво, значи перестройката трябва да бъде още по-лява."
А.Н.Яковлев, член на Политбюро.секретар на ЦК на КПСС

Днешната българска демокрация е рожба на комунистическата перестройка а главните и действащи лица в началото бяха комунистите-десиденти. Затова режимите в бившите соц.страни имаха време за подготовка и трансформация на своята финансова, икономическа и идеологическа власт в новите условия.

image

image

image

Руснаците, които са на път да си върнат страната след няколко века чуждо господство, ги наричат тези процеси - "бархатные революции" а тук ги нарекоха - "нежни"...Планът Ранът за България обаче едва ли е преливал от нежност.
(П.П. Днес към началото на 2014 г. излезе информация че план "Ранът" вообще не се е прилагал...Значи и без план пак са ни разсипали планово..., компетентните личности.)


Но в някои страни сценариите им не сработиха или сработиха частично. Причината е в силната и действителна антикомунистическа опозиция там и съответните нагласи и настроения в по-голямата част от населението им.
Такова нещо в България липсваше, тук не само че действителната опозиция беше игнорирана и тихомълком избутана встрани от процесите, но за това съдействаха и настроенията и нагласите в една голяма част от обществото. За разлика от други страни тук безбожния комунизъм беше приет от една значителна част от хората.

image

Един вид български граждани.



image

Друг вид български граждани.



Това е факт и сега и се изразява в носталгията по социалистистическото минало. За тях то е еталон и главен ориентир в мисленето и душевните им нагласи. Историческата памет, както на обикновенния човек, така и на интелегенцията не стига по-надалеч от времето на Тодор Живков.
Явно тяхната история и битие започват на 9 септември 1944 г., а аз съм се хванал тука да пиша за къде по-далечни времена и събития или за действителната, малко известната история на българите...


image

Мирния преход и теорията на Дарвин за произхода на видовете.


От самото начало в нашата преса взе много да се пише за десни сили, леви сили, при което неизбежно се смесиха тези исконни понятия в общественния живот. Донякъде това е понятно предвид дългогодишната разруха у нас, а има и известна доза произволност с цел да се спечелят политически кредити.Така че, докато винаги може да предизвика снизходителна усмивка понятието за "десен" или "консервативен" комунист или радикал - за което пише даже западната преса - , то в общественния живот такава подмяна е опасна и то твърде много по своите последствия!
Защото левичарството чрез имитация на десни принципи, способи и действия в своето паразитно съществуване се опитва да премине в нов стадий на разлагане на обществото(към днешна дата това вече е факт...).

Същевременно лява организация не може да е консервативна, защото левите винаги консумират сили отвън и с това пояснение се разбира, че принципът на предпазване от гниене е свойствен за десните; а вече творческият път е твърде успешен в неоконсерватизма в политиката.
За идеологическите и икономически бази на дясното и консервативно са писали още класиците, както и редица съвременни автори. Има достатъчно преводи и на български език.

Но интересен е погледа към понятията - дясно и ляво - на филологическо и Библейско ниво.Това може би ще даде по-ясно разбиране на днешния  гражданин за непрекъснатите бедствия и неуредици в живота на българската република...

              
Филологическия ескурс в системата на индоевроейските езици е забележителен по своя резултат.
Староиндийското daksinah - озн.способен, сръчен; десен, южен. В гръцкия dexios - десен, който е на дясната страна; прен. ръкуване като знак на вярност, заговор, обещание; благоприятен, щастлив/който идва от дясно/ ; похватен, сръчен,ловък, умен.
Латинската лексема dext(е)ra - десен; дясна ръка, десница; прен. обещание, съюз, ; сръчен, опитен, щастлив, благоприятен.
Ирландското dess.
Старобългарското десенъ - деснъ, десница,е сродно във всички славянски езици и литовския. Значението му се разбира от руския - правый, десный.
В немския език recht значи: десен/противоположен на ляв/, верен, правилен, истински; право/на някого/, закон, законност, дясна ръка.
В английския език right e: десен, справедливм верен, правилен, праведен, честен; възстановявам справедливостта, защищавам правата; дясна страна, надясно.
Във френския език droit e: право, правда; правни науки; прав, справедлив, честен, десен; дясна страна; дясна ръка.
В езика на човека десен, дясно, е свързано с физическата страна, движението, но и с морално - юридическата и нормалната страна: право, правда и нормалност.

Обратното - в гръц.език aristeros зн.  ляв; лява ръка; нещастен, объркан, глупав.
- в лат.език laevus - ляв; лява ръка, лява страна; непохватен, несръчен, глупав, изкривен; същото значение има sinister с допълнително натоварване за : неправилен, неверен, превратен, негоден, неблагопреятен, нещастен, пагубен, лош.И още: sinistrum - лява страна; зло, порок.
- в немския link e ляв, от него linkheit - неловкост, тромавост, безпомощност.
- в английския left - лява страна; а чрез left - handed - неумел, тромав; предвещаващ лошо, зловещ.Чрез sinistrad - наляво, и sinitral - разположен отляво; ляв; леворък; после имаме sinister - лош, зловещ, мрачен; нечестен, тъмен; злополучен, нещастн,; гибелен; ляв.
- във френския gauche - ляв; несръчен; непохватен; левица; оттука: gauchir - измятам се, изкривявам се, извъртам се, кривя си душата; gauchir - политическо левичарство.
- славянското левъ - ляв е с ясно значение(обратен)
- литовското kreivas - крив,  в латвийския kreivs - оттам kreis - ляв.
В Еленско под ляв човек се разбира несръчен,непохватен.Освен това в съвременния български език се употребяват изразите - "две леви ръце",за състояние - "криво-ляво"; кривоглед.
Никъде в аномалиите не фигурира право или дясно!
Така чрез ясното езиково богатство на човечеството се разкрива заложеното подсъзнателно.

В Библията
можем да прочетем такава идейна концепция,която може точно да се свърже с езиковото наблюдение:
В староеврейския библейски език думата yamiyn значи дясна страна(Псал.CXLI,4), дясна ръка(Бит.XLVIII,13) и още надясно(Числ.XX,17) - противоположното на "наляво"(shemowl);също diyn (Дан.IV,34;VII,10); mishpat(Лев.XIX,15;Втор.I,17;1Цар.VIII,11); zedaqah (Бит.XVIII,19;Ис.LVI,1;Неем.II,20)= право, справедливост, правда, съд, съдебно решение.
Лявата страна, лявото в семитските езици при всички случаи означава тъмната страна на битието. 
"Десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени"/Притчи Соломонови 4,28/

Спасителят Христос така определя есхатологичната съдба на човечеството:
" А когата дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на  престола на славата Си; и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата". След това се описва милосърдието на овците и тяхното благословенно наследяване на Царството, приготвено от създаването на света/Мат.25,32 и сл./. А ония, които са от лявата страна ще отидат в огън вечен, заради немилосърдието си. Това ще се случи след свършека на света.
Съответната молитва на християнина е:
"Господи, избави ни да не стоим от ляво, Ти, Който уреждаш всичко за наша полза; Ти, Който си изпратил огнено очистване за нашата страна, та непрестанно да викаме: - Благословете всички дела Господни от Господа"/ От:"Служба на св.царски мъченици", канон, песен 8, ст.1/.
Дясната страна е винаги символ на доброто, правото в християнството, а лявата - на опакото, на кривото.

Но има и един личен морален момент на личното спасение, който допуска ругателство на злите сили за християнско смирение. В Евангилието е казано за верния християнин, "ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата", т.е лявата ти страна/Мат.5,39;Лука 6,29/. Което значи: ако някой те наскърбява тогава, когато ти си прав, невинен, спомни си за своите неправди и грехове и ще стихне възмущението ти, че неправедно страдаш, пише йеромонах Серафим в "Смисълът на страданията"/Тесалоники,1991г.с.26/.

А не както спекулират и лъжат нечестивците и поганците, че християнството поощрявало към мазохизъм и непротивене на злото...Нищо подобно!

В този трансцедентален аспект големият френски писател Франсоа Мориак направо говори в своето кредо :
"За християнина няма друга позволена политика, освен стремежа към Царството Божие и Неговата правда".
/Из :" В какво вярвам",1962 г./.

image



П.П.
И след като си отворих личен блог, нямаше как да не зачекна и тези въпроси, които са с фундаментално значение за живота във всички исторически времена. За целта използвах и материали от сп. "Логос" -бр.3 от 1993 г.






Гласувай:
5



1. dalida - В българското понятие " ляво",
18.06.2011 16:34
хората си го привеждат като социално - слаб.
Затова социалната бивша социалистическа партия се провали, когато и бе даден път да управлява - тя се оказа неспособна. Лявото за нея беше - да си устрои близките фирми с имущества, за които днес даже и данъци не плащат на държавата, която се опитаха да катурнат.
Днес пак същият некадърен политик иска да се върне на " работа" като премиер, но уви - герберите, не пускат кокала. Руският възпитаник и "сукалчето" на Путин, се опитва да промие мозъците отново, но само стотина човека му играят по свирката, надявайки се на парче от тортата, ако Бсп вземе властта отново.

Поздрави за обширния постинг!
Не искам да се отчайваш, но днес българите мразят думата " истина " - тя за тях е забранена защото ще им отнеме правото да роптаят и да предизвикват скандали на политическата сцена. Разбрах, че повечето от тук( в сайта) коментиращите и пишещите политически постинги, обичат интригите, скандалите и чрез тях се опитват да рекетират другите - по-различните от тях хора, с по-различно мнение.
цитирай
2. atil - хората си го привеждат като соци...
18.02.2018 09:19
dalida написа:
хората си го привеждат като социално - слаб.
Затова социалната бивша социалистическа партия се провали, когато и бе даден път да управлява - тя се оказа неспособна. Лявото за нея беше - да си устрои близките фирми с имущества, за които днес даже и данъци не плащат на държавата, която се опитаха да катурнат.
Днес пак същият некадърен политик иска да се върне на " работа" като премиер, но уви - герберите, не пускат кокала. Руският възпитаник и "сукалчето" на Путин, се опитва да промие мозъците отново, но само стотина човека му играят по свирката, надявайки се на парче от тортата, ако Бсп вземе властта отново.

Поздрави за обширния постинг!
Не искам да се отчайваш, но днес българите мразят думата " истина " - тя за тях е забранена защото ще им отнеме правото да роптаят и да предизвикват скандали на политическата сцена. Разбрах, че повечето от тук( в сайта) коментиращите и пишещите политически постинги, обичат интригите, скандалите и чрез тях се опитват да рекетират другите - по-различните от тях хора, с по-различно мнение.

Едва ли си струв апо-нататък да се преповтаряме без край и по този въпрос. Казано и писано е достатъчно, остава да се намерят сили и желание за действие и за промени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647349
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031