Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 17:41 - "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ". Ходят ли Траки в София?!
Автор: gepard96 Категория: История   
Прочетен: 49956 Коментари: 18 Гласове:
14

Последна промяна: 22.09.2011 00:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най накрая, излезнаха първите резултати от най-мащабното правено досега ДНК-изследване на генофонда в България.

Проучването е наречено "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ". То категорично доказва, че сме много далече от тюрките и техните племена. Според академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН за първи път у нас се прави толкова мащабно изследване на "митохондриалната хромозома на ДНК". Опити да бъдат изследвани гените на българина са правени през 1996 г. и после през 2000 г., но сред по-малко хора, което не е достатъчно за представителни резултати.

Резултатите са публикувани наскоро в престижното научно специализирано списание "International Journal of Legal Medecine".
Проучването е съвместен проект на българо-италиански научен екип. От наша страна са участвали проф. Драга Тончева, ръководител на Катедра „Медицинска генетика" при Медицинския университет в София и нейните две докторантки Сена Карачанак и Десислава Нешева, директорът на Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов и известният антрополог чл. кор. Йордан Йорданов също от БАН. Италианската страна е представена от 9-има учени от Катедрата по генетика и микробиология на Университета в Павия, начело с проф. Антонио Торони и Алесандро Ачили от Катедрата по клетъчна биология на Университета в Перуджа.

Акад. Ангел Гълъбов, подчертава, че старото увлечение да се изкарат българите тюрки, е абсолютно грешно - нищо общо няма произходът ни с тюрките, "тюркската" теория трябва да бъде забравена завинаги, казва акад. Гълъбов. Няма в геннофонда никакви монголоидни гени - т.е. нищо тюркско - повтаря ученият. И добавя, че според изследването българският генофонд е много хомогенен в страната, с висока честота на т.нар. западноевразийски елементи. В публикуваната информация пише, че докато средиземноморската ни линия идва от траките - народ, който първи заселява Балканите (те ни сродяват с Южно-Европейските народи - ИЙ). Славяните са източно-европейски елемент, а източните приноси се дължат на древните българи, които са индоевропейски (арийски) народ, идващ от територии южно от Памир. 

Този тип изследвания водят до много важни заключения, които осветляват съществени моменти от историята, добавя академика.
Мащабното изследване на ДНК е проведено за първи път за т.нар. митохондриална хромозома при българите, която се предава по майчина линия (майка на дъщеря или син), така и мъжката Y - хромозома (предавана по мъжка линия само, от баща на син) в 
ДНК на българите. 
Българинът е типичен представител на източноевразийските популации. Генетично сме сродни с гърците и италианците (народи генетично близки на древните траки от средиземноморската група).

През първия етап на изследването са получени огромен брой генетични маркери на съвременни българи и са съпоставени с тези на други народи.
 
ДНК анализите на хромозомите, които са изключително скъпи, са направени в Павия с участието и на българския екип.
Идеята за проекта е на българския екип. Първоначалното финансиране с 300 000 лв. е отпуснато от Националния фонд "Нучни изследвания" в МОМН, по проект с ръководител чл.-кор. Йордан Йорданов и допълнено с до-финансиране от италиански фондации. 

България е на кръстопът на миграцията на народите, кой ли не е минавал оттук и си е оставил гените, с много народ сме се омешали - всеки е чувал подобни речи...
Само където се оказва, че сме значително по-хомогенни от много други народи и сме съставени от прабългарски ген, тракийски и славянски. Споменавам трите елемента, от каито както изглежда е съставен дейстеително генофондът ни: базисен и много древен с по-късни наслоения - славянски и средноазиатски (прабългарски). 

Първите резултати не носят изненади, те препотвърждават по-старите правени върхи Y-хромозамата (т.е. предавана единствено по мъжка линия). 
Основния ген в нашето ДНК, който нас българите ни определя като европейци е наследствен от древните траки, и той спада към общата (средиземноморска) група "Южна Европа" в която влизат Гърция и Италия. 
Тази близост трябва да е ясна на всеки - защото траките са близкородствени и
с италиките, които от към балканите и дунава, стигат и се настаняват в Италия и с елините от дн. Гърция, и с даките, живяли на територията на дн. Румъния - но при румънците има допълнително натрупани вторични гени, които ни отдалечават от тях. Това е нашия европейски ген.
Другия европейски ген, който е наличен в българите, е славянския, но той е най-малко от трите основни наши гена и е наполовина, колкото от траки и от пра-българи (поне според досегашните изследвания) и затова днешните българите не могат да се определят като славянски народ, въпреки, че езика ни е славянски, а се казва, че имаме само славянски примес. Очаква се окончателните резултати да излезат за да се добие мноиго по-ясна картина и от това изследване.

Задачата на изследователския проект е да се потърси връзката между генетиката и произхода на българите, обяснява проф. Драга Тончева. Тази връзка е предмет на много сложна наука, която се съсредоточава върху мънички елементи от митохондриалната ДНК, предавана чрез жените, и мъжката Y хромозомa, предавана от баща на син, които носят информация за генетични "събития", натрупвани за дълъг период от време с начало преди 200 000 години. Тези участъци са нещо като банка данни, която акумулира мутации, маркиращи дългогодишна история, обяснява проф. Тончева. 

Мутации в митохондриалната хромозома са възникнали преди 200 000 години, в т. нар. митохондриална Ева. Тази "Ева" е живяла в Африка и впоследствие в хромозомата са възникнали мутации, довели до оформянето на групи с различна генна характеристика, които са наричат хаплогрупи. Хаплогрупата е стабилна комбинация от мутации, която се предава на потомството. Според последната класификация (от 2009 г.) световната наука разграничава в човешкия геном общо 45 хаплогрупи, чиито носители сега живеят в различни краища на земята. Когато те бъдат проследени, се разбира как митохондриалната "Ева" се е разселила от Африка и на различни места е дала нови популации. Носители на хаплогрупа M например са мигрирали от Африка в североизточна посока по южното крайбрежие на Азия и са стигнали до Индия. Групата N върви на север и е определена като евроазиатска популация. Ние и изобщо - европейският генофонд, принадлежим именно към нея. Според обяснението на проф. Драга Тончева, когато анализираме честотата на тези хаплогрупи у съвременното население, можем да разберем какви сме

Италианските учени в екипа имат голям опит в тази проблематика и изследват хромозоми от всичките 45 хаплогрупи на индивиди от различни райони на света. При подобни изследвания се доказва например, че влизането на индианците (представители на жълтата раса) в Азия е станало през Чукотка, а не с кораби, каквато теория има. 

Нашият научен екип се занимава с комплексно изучаване на антропогенетичната характеристина на българската популация. Сега нашият екип е предприел едно от най-мащабните подобни изследвания правено за отделна държава - изследвани са статистически разпределени 855 българи от цялата страна, като пробите са взимани анонимно от кръвни банки в страната с помощта на генерал Стоян Тонев и д-р Румен Попов от Военно-медицинска академия.   
Анализът на пробите е поверен на Сена Карачанак, младата учена го е направила в лабораториите на Университета в Павия с помощта на италианските си колеги. Изследването е сложно и много скъпо и италианците допринасят за реализирането на проекта. 

И така,
какво показват резултатите, обяснява д-р Сена Карачанак:
"Ако се разгледа хаплогрупният състав на българския генофонд, той наподобява на състава на други европейски популации. Основният сигнал в българския митохондриален генофонд, т.е. в характеристиката на сегашните българи, идва от палеолита и времето на заселването на континента след последния ледников период. Генофондът обаче носи и следи от по-близки събития, затова е направен анализ на компонентите на хромозомната ДНК, с който се проследяват генетичните връзки между повече популации. За да се определи мястото на българите сред останалите европейски и азиатски популации, същият анализ бе съпоставен с набор от 42 популации. Така се установи, че освен базисното влияние - от траките, българите търпят влияние от прабългарите и от славяните, но от последните са видимо отдалечени."


Схемата долу показва на какво разстояние сме от останалите европейски народи 
според генетичните си показатели, т.е. не показва не-европейските ни гени, които при друго проучване са установени родствените връзки:
image


Изследването се прави в последните 2 години и за него са проучени над 900 кръвни проби на хора, които се определят като потомствени етнически българи. За сравнение са проучени представителите на 41 други популации в цяла Европа!

Генетично българите са по-близко до италианците, северните гърци и дори унгарците, отколкото до останалите славяни. Това е показало представително проучване на наши и италиански учени, представено вчера в София. Те изследвали митохондриалната хромозома, която се предава по женска линия и почти не се променя. Заради това по нея може да се проследи пътят на човешкия вид от самата му поява.Освен митохондриалната компонента са изследвали и Y хромозомата, която се предава по бащина линия, но резултатите все още не са обобщени.

При митохондриалната хромозома са излезнали следните резултати:При 8,5% от изследваните българи са открити следи на хаплогрупа Н, която ги свързва направо с хората, повторно заселили Стария континент през последния ледников период. Това твърди д-р Сена Карачанак, която е един от основните автори на изследването.
При почти толкова и дори малко повече хора са засечени и групите J и Т, които говорят за потомство на населението, обитавало земята през палеолита, или т. нар. Старокаменна епоха, която си остава най-неясната от цялата човешка история.
Само в 1 от изследваните ни сънародници е открита и хаплогрупата L, която директно го свързва с първите човеци, прескочили от люлката на вида Африка и разселили се из останалите континенти.

При предишното голямо генетично изследвано, където беша изслкедвана единствено Y -хромозома от проби предавани единствено по мъжка линия, даде подобни показатели. Около 60 % гените на българите по-мъжка линия са европейски - а именно 20 % са от средиземноморските халогрупи и 24 % са директен уникален ген - ЕМ78, с корени от балканите на възраст 7800 години. Други ок.15-20 % са от славяните.  Тогава директора на Националната Генетична Лаборатория проф.Иво Кременски заяви в материал в сп. Гео:, "независимо дали им се харесва на някои хора, оказа се, че имаме изключително малко славянско влияние в нашия народ - ние стоим много далеч от основните славянски народи". Според изследването ние не сме близки родственици със славяните, а имаме само натрупан славянски примес в по-късен период,."Този славянски примес в България е в съотношение около 15 -18 %" - уточнява проф. Кременски!

Средиземноморското ни генетично сродство го дължим на траките, изтъкнаха още от изследователския екип. Сравнителният анализ показал, че имаме генетични прилики с коренното население на Северна Гърция и Северна Италия. Роднини сме и с италианците от централната и южната част на Ботуша. Още повече че през ранното Средновековие, околои след 470 г. от н. е., древни българи са се заселили в Северните части на Ботуша. Това показва името на древния град Булгария край Милано.
Историческо намигване е и град Булгарограсо в провинция Комо. Около 662 г. от н.е. други българи под предводителството на Алцек са се заселили в Молизе, Южна Италия. Родството ни с италианците тепърва ще се изследва с активната помощта на антрополози, историци и лингвисти, коментираха учените.
Освен общите гени с Гърция и Италия, имаме корен, който сме наследили от прабългарите, които са дошли от Изтока. Оттам е индоевропейския ни корен. Нашите предци на коне обаче нямат нищо общо с тюркските племена сочат резултатите - нямаме и 1 % гени свързана с монголоидната раса, към която спадат тюркските племена."Генетичната наука прави на пух и прах лансираните хипотези от началото на миналия век, според които прабългарите са принадлежали към тюркските племена", коментира директорът на Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов, който е в ядрото на научната група. И допълни, че въпреки историческата ни съдба на петвековно робство в гените ни не са останали следи от дългото съжителство с турци. "Възможно е ние да сме обогатили тяхното ДНК, но обратният процес не се забелязва", подчерта акад. Гълъбов.

  • Ходят ли траки из София?!

Оказва се обаче, че екипът готви и друга изненада. Има и втора част на научния проект. Проф. Йордан Йорданов ще предостави за анализ на митохондриална ДНК останки на индивиди, намерени при археологически разкопки - от средновековни некрополи от VIII-Х в. от н.е. и тракийски от VIII-VI в. пр.Хр.
Това изследване също е сложно, тъй като митохондриална ДНК може да бъде взета не просто от костен материал, а само от зъби чрез разпрашаването им, обясняват учените. Сравнителният анализ от това изследване ще покаже много точно различните влияния в българския генофонд - тракийското, българското и славянското у нас - съвременните българи.
В тези антропогенетични изследвания активен участник ще бъде д-р Десислава Нешева.  Крайна сметка целта на проекта е максимално точно да разберем какви са съвременните българи, обобщава тя.
В момента проф. Йорданов събира материал от тракийския период, и от Средновековието, казва проф. Драга Тончева.
Ще бъдат изследвани около 100-ина наши предци, намерени при разкопки в различни селища на страната. Целта е да се  сравнят гените на древните българи и днешните им наследници. Учените ще изследват отново митохондриалната хромозома, която се съхранява най-добре в пулпата на кътните зъби. Тя може да се отдели и от големите кости на краката и ръцете, но там е по-вероятно да е замърсена от допир с околната среда и хората, обясниха учени.     

(Използвани е материал от списание: "International Journal of Legal Medecine".
)



Гласувай:
16


Вълнообразно


1. zelas - "Тюрки" и "Сла...
07.09.2011 19:20
"Тюрки" и "Славяни", че дори и "Траки" са само езикови термини, това май не е известно на академик. Ангел Гълъбов?
цитирай
2. gepard96 - до zelas
08.09.2011 03:59
"Тюрки" и "Славяни", че дори и "Траки" са само езикови термини, това май не е известно на академик. Ангел Гълъбов?

На вас май не вие известно, че говорите глупости.
Тука не говорим за езиковите групи а за етноси и генетичен-фонд.
Тюрките са етнос един път, и отделно има тюрко-езични народи.
По-същия начин има славянски народи, всички световни генетични проучвания са го доказали, но има и славяноезични народи, в които генофонда е не преобладаващо славянски - българите сме такава нация.
Славянските народи са в групата "Източна Европа“(европейско генетично изследване), и "най-чисти" славяни с над или около 50% славянски гени са поляците - 56,4%, следвани от беларуси, украинци, литовци и латвийци (без естонците) и едва след това - руснаците!
Нас ни няма сред тази група народи. Според изследванията ние не сме близки родственици със славяните, а имаме само натрупан славянски примес около 15 -20 % (в различните изследвания).
Резултатите недвусмислено показват, че езиците на съвременните народи не винаги могат да служат като белег за родственост. Езикът се губи или придобива, но генофондът остава. Т.е генофондът на един народ е много по-консервативен елемент, отколкото езика. Въпреки преобладаващият славянски характер на съвременния български език, генофондът на съвременните българи (и т.н. македонци) си остава преобладаващо дуалистичен с гени от предадени ни от пабългарите и сродяващи ни с иранските народи и гени от траките.

Траките са абсолютно доказан етнос, група от около 90 племена, генетичния маркер, който обоозначава потомците на траките тръгва от Балканите и е на възраст 7800 години, няма аналог никъде в света и се предава по тези земи само от баща на син .

Моля без коментари, когато не сте наясно между генофонд и езикови групи.
Академик Ангел Гълъбов, когото имам честта да познавам добре е напълно наясно с разликите между гено-фонд и езикови групи за разлика от вас.
цитирай
3. virtu - Благодаря за
08.09.2011 09:44
предоставените материали! :))
цитирай
4. zelas - "Тюрки" и "Сла...
08.09.2011 19:07
gepard96 написа:
"Тюрки" и "Славяни", че дори и "Траки" са само езикови термини, това май не е известно на академик. Ангел Гълъбов?

На вас май не вие известно, че говорите глупости.


Етносите Тюрки и Славяни са много разтеглени термини и обслужват само политически цели - респективно Турция и Русия. В официалните документи всички турци в България са записани като представители на тюркси народ. Това вярно ли е според вас?

Да не говорим, че в самата Турция има много малко тюрки. След падането на Константинопол, в Мала Азия са живеели 12 милиона византийци (езиков термин). Къде са се изпарили те?

За тракийски етнос никой не може да говори със сигурност тъй като няма достатъчно изследвани кости и черепи на населението от онова време, траките са практикували кремация.
цитирай
5. atil - Какво значи тюркски ген? И какво ...
09.09.2011 16:28
Какво значи тюркски ген? И какво индоевропейски? Кой кога ги определи "прабългарите", че са средноазиатци? Във вестник "Труд" имаше резултати от генетично изследване с участието на български учени и се оказа че България,Румъния,Турция и Унгария са най-близки помежду си генетично? Лично аз на това повече му хващам вяра. Защото някои хора май не знаят какво изследват,както и други ,които не разбират какво работят цял живот...
цитирай
6. gepard96 - до atil
10.09.2011 07:47
Говорите за големия европейски проект, ръководен от българска страна от проф. Иво Кременски.
Прочетете пак публикацията, защото там не пише, че изобщо българите сме най-близки до гърци, румънци и пр.
Ще ви го обесня накратко:
Има няколко общи групи обединяващи различните народи, по-близка родственост от към европейските им гени. Какво значи това.

Основния ген в нашето ДНК, който нас българите ни определя като европейци е наследствен от древните траки, и той спада към общата група "Южна Европа" в която влизат Гърция, Италия и Румъния.
Това е нашия основен европейски ген.
Проучването за което става въпрос изследва единствено народите в Европа.
Тази близост трябва да е ясна на всеки - защото траките са близкородствени и с даките, живяли на територията на дн. Румъния и с елините от дн. Гърция, и малко по-далеч с италиките, които от към балканите и дунава, стигат и се настаняват в Сицилия и Италия.
Другия европейски ген в българите, този от славяните в днешните българи е най-малко от трите основни наши гена (наполовина, колкото от Траките и от пра-българите) и затова днешните българите не бяхме включени в групата на славянските народи а в тази на "Южна Европа", въпреки, че езика ни е славянски.

Отделно от тези два наши наследствени европейски гена от траките и от славяните, в днешните българите има и наследствен ген от пра-българите, като този ген ни свързва в близкародственост с т.н. македонци и със старо-иранските народи (арийски народи), и този ген НЕ Е определен като от монголоиден расов тип (а древните тюрки са били представители на монголоидната раса и нямат общо с днешните турци).

За който не е разбрал, само да кажа, че на база антропологическите находки, на древни българи и траки ще се прави това изследване с помощта на италианците за да се установи % на кой от двата основни дяла наследствени гени в ДНК (на траките или на древните българи) е преобладаващ в съвременните българи.
Това се прави, тъй като досега направените проучвания дават едни сходни резултати първо, и второ което е най-интересно, единия от наследствените маркери от прабългаритесе оказа с корени от балканите. Тези изследвания ще трябва да изследват по-детайлно именно тези неясноти.
цитирай
7. gepard96 - zelas
10.09.2011 08:05
Етносите Тюрки и Славяни са много разтеглени термини и обслужват само политически цели - респективно Турция и Русия. В официалните документи всички турци в България са записани като представители на тюркси народ. Това вярно ли е според вас?
Да не говорим, че в самата Турция има много малко тюрки.
За тракийски етнос никой не може да говори със сигурност тъй като няма достатъчно изследвани кости и черепи на населението от онова време, траките са практикували кремация.

Няма как някои да води българските турци в официални документи като старо-тюркски етнос, това, че турци, в транскрипция на английски се чете "тюркай" в документите им, не означава, че някой ги определя за старо-тюрки (даже по-правилно е "тюркутски" народи да се казват). Тюрките са били представители на монголоидната раса. Сега можете да видите техни потомци в монголоидните мюсюлмани в някои от страните от бившия СССР. Моля не правете сравнения със съвременните турци, които са носители на различни расови белези.
Тука това нас не ни интересува, тъй като в съвременните българи буквално липсват гени на монголоидна раса, има съвсем минималистичен вторичен монголоиден примес (под 1 %)
Да припомня за тюрките: след ерата на хуните, е създаден тюркския хаганат, който подчинява Стара Велика България. Ок. 630 г. Кубрат събира войска и след битка, извоюва независимостта на българите. По-късно единия му син Бат-Баян, попада под владичеството на друг тюркски народ - хазарите. От тези древни тюркски племена, чийто потомци са и куманите (от които в съвременния българин имаме ок. 0,5 - 1 % наследственост).

Групата славянски народи я има обособена, знае се произхода на славянските племена, имат си отделен генетичен маркер, отделящ ги от другите етноси.

Древните траки, само около 70-80 % използват трупоизгаряне, има достатъчно некрополи с черепи и костни остатъци, и е извлечен ДНК, като започнем от най-древните прото-траки от варненския халколитен некропол, та до открити тракийски семейства от времето на римската империя, където по надгробните плочи на семействата им срещаме имена напр. жената е Клеопатра (доста често срещано междудругото), съпруга и едното от децата носят тракийски имена, а другото дете е примерно е с елинско име (всичко това е резултат на елинизацията и романизация на траките)
Траките спират изцяло кремацията след християнизацията им, но генофонда им си остава.
Имаме категорични археологически данни, че в Сранджа е имало тракийски селища до 7-8 век, които са асимилирани от българи и славяни в новата българска държава.
Тъй като съм професионално ангажиран именно с историята на траките (още от студентство - завършил съм в група на проф. Маразов) и от 10 год, се занимавам с различни артефакти от тракийските находища (описване, консервиране и пр.) и съм отлично запознат с наличното от тях, но ще публикувам един отделен материал по този въпрос.
цитирай
8. анонимен - по-конкретно, моля
11.09.2011 20:33
Четох оригиналната публикация за изследването. Тук са дадени повече подробности, отколкото в нея. Там не пише кои хаплогрупи се приписват на прабългарите, а се споменава само за източно влияние. Като погледне човек таблицата и ако си има малко идея кои хаплогрупи са наистина източни, те са около 1%. Според вас кои хаплогрупи са ни от славяните, кои от прабългарите? И още едно вметване - като знам какъв цигански бизнес се върти за продаване на кръв пред кръвните банки, това как ли се отразява на резултатите?
цитирай
9. gepard96 - Подробности
14.09.2011 15:00
Митохондиалната ДНК се нарича още "митохондриалната Ева" и води началото си от Африка. Науката вече се произнесе, че първите хора са тръгнали от "горещия" континент.
След това първият човешки род е поел в различни посоки.
Анализът от получените варианти на митохондриалните хромозоми са съставени 45 халпогрупи.
Кръвните изследванията са били събрани със съдействието на структурите на Военномедицинска академия в страната, с помощта на ген. Стоян Тонев, а не от кръвна банка - където се продава кръв на нуждаещите се. Участниците в изследването - все мъже, са подбирани от различни райони, етнически българи и са дали своето информирано съгласие да участват в проекта.
Български граждани от ромски, турски или друг произход не са изследвани.
Кръвните проби са взети само от мъжкия пол, за да може да се изследва и Y хромозомата, при последващото сравнение с извлеченото ДНК от пра-българските и тракийски останки.
цитирай
10. анонимен - Митохондриалните Еви - 7 броя
15.09.2011 21:44
Всъщност учените твърдят, че има буквално 7 жени - 7 "митохондриални Еви", от които е произлязъл човешкият род :-) Между другото, много интересно и твърде показателно е различието, които се получава при изследването на митохондриалната ДНК и Y хромозомата, не само за отделния индивид, а и за по-големи общности. Тези различия показват специфични особености в организацията на живота на предците ни - вземали ли са роби от други племена (примерно след войни), крадели ли са жените си, консервативни ли са били при избора на съпрузи и съпруги, какви са били съседните им племена и какво ли още не. Точно там е силата на пресечната точка между историята и генетиката - не само да тълкува какви са били предците ни - славяни, траки, прабългари или други, но и как са живели...
цитирай
11. анонимен - И.....?
16.09.2011 12:20
Как ни се е предал тоя славянски ген ? Само това не разбрах или всичко е само измислица?
цитирай
12. gepard96 - до анонимен
17.09.2011 21:34
Да-да има разлика, между резултатите от Y-хромозомата и митохондриалната хромозома. При турците, там превес има средиземноморска наследственост при майка-дъщеря, което показва, 1е те са взимали жените си от близките европейски народи. Ода много сте прав, от тези изследвания могат да се извлекат много научни знания, особено при острата им липса, специално за тези ранно-средновековни и назад времена има много празнини. Знаете изворите са минимални, всеки ги предъвква но като няма други. Именно тук ДНК-изследванията могт да запълнят доста празнини в историята и да дооформят образа на живота на предците ни.

За славяните:
При положение, че в новосформираната държава на Аспарух са участвали и славянски племена, не може да не са един от основните ни наследодатели - в случая 3-ия. Славяните са един от последните народи взел участие в етно-генезиса на българите. По-късно имаме и куманите, но те са били твърде малко и не указват почти никакво влияние в генетичната картина. И в подобни генетични изследвания е бъдещето на науката, и то в един доста широк обхват на проучвания, и най-вече в медицината. Но и там изследванията са свързани с наследствеността по отношение на болести, недъзи, мутации и за възможностите за медицината да изолира подобни "лоши" гени или да "зададе" някакви характеристики в поколението и пр.
цитирай
13. анонимен - по-конкретни проценти
18.09.2011 20:46
Ето ги по-конкретните проценти от споменатото мтДНК изследване по хаплогрупи:
H 41.9%
U 22.1%
T 10.6%
N 7.9%
J 7.9%
K 5.9%
HV 3.8%
X2 2.1%
V 1.5%
M 0.9%
R 0.9%

Ако H (около 42%) е хаплогрупата, наследена от траките, а от славяните сме наследили хаплогрупи J1c, T1 и U4 (32%), и като изключим "случайните примеси", за прабългарите като държавообразуваща общност май не остава много, освен ако не са имали поне частично H хаплогрупа. Ситуацията не звучи като в историческите извори: или "славянското море" е по-плитко от тракийското (за което се твърди, че било пресъхнало), или и славяните са носили поне частично H хаплогрупа.
цитирай
14. gepard96 - Хронологично развитие на митохондриалните ДНК Хаплогрупи
20.09.2011 01:30
Хронологично развитие на митохондриалните ДНК Хаплогрупи

Имайте предвид, че възрастта на митохондриалните Хаплогрупи е много по-трудно да се прецени от Y-ДНК Хаплогрупите, поради малката последователност на митохондрийната ДНК и няколкото броя на мутациите на разположение. Грешката марж за датите по-долу е обикновено + -5000 години, но може дори да надхвърли този за старите Хаплогрупи.
N => 75.000 години (възникнали в Северо-Източна Африка)
R => 70.000 години (в Югозападен регион на Азия)
U => 60.000 години (в Североизточен регион на Африка и Югозападна Азия)
предварително JT => 55.000 години (в Близкия изток)
JT => 50,000 години (в Близкия изток)
U5 => 50,000 години (в Западна Азия)
U6 => 50.000 години (в Северна Африка)
U8 => 50,000 години (в Западна Азия)
преди предварително HV => 50,000 години (в Близкия изток)
J => 45.000 години (в Близкия изток или Кавказ)
HV => 40.000 години (в Близкия изток)
H => над 35,000 години (в Близкия изток или Южна Европа)
X => над 30,000 години (в североизточната част на Европа)
U5a1 => 30.000 години (в Европа)
I => 30.000 години (Кавказ или север-изток Европа)
J1a => 27.000 години (в Близкия изток)
W => 25.000 години (в Североизточна Европа или Азия на север-запад)
U4 => 25.000 години (в Централна Азия)
J1b => 23.000 години (в Близкия изток)
T => 17.000 години (в Месопотамия)
K => 16.000 години (в Близкия изток)
V => 15.000 години (възникнали в Iberia и се премества в Скандинавия)
H-1B => 13.000 години (в Европа)
K1 => 12.000 години (в Близкия изток)
H3 => 10.000 години (в Западна Европа)
цитирай
15. gepard96 - Разпределение на митохондриалните ДНК халогрупи в Бг
20.09.2011 02:54
Подобно на почти цялото европейско и близкоизточно население, най-честата хаплогрупа е H (41,9% - при българите ), която възниква в Близкия изток и Южна Европа преди 17 000 години. Нейните под-групи са разпръснати из цяла евразия, затова не може за цялата халогрупа "Н" да се каже, че е тракийска.

І. Макро-хаплогрупа R0 включва халогрупите: R0a, HV, HV1, HV2, HV0, HV0a, V и H.
1. Най-честа хаплогрупа у нас е H (41,9%) тя е разделена на под-групи:
# H1 (с 8,5%) + Н3 (с 2%), които участват в реколонизацията на Европа след последния ледников период (тракийска)
# H5 и H6 (3,4% и 1,6%),, са по-чести и са типични за Близкия Изток и Централна Азия, като тяхното присъствие в българското население не е изненадващо, като се има предвид историята на България и позицията на най-вероятният път за влизане на азиатските родове митохондрийна ДНК в Европа (прабългарска наследственост).
# Целия HV клъстер (HV, HV1, HV2, HV0, HV0а) се наблюдава с общо 3,8% при българите (тези групи също като тракийски може да се приемат). HV в по-голямата част се простира от Източното Средиземноморие до Южна Европа с честота връх в Близкия Изток!
# Хаплогрупа R0a с незначително разпространение - 0,5%.

ІІ. Макро-хаплогрупа U (22,1%) + K (5,9%)
1. Хаплогрупа U обхваща - U1, U2, U3, U4, U5, U7, U8 в съвременните българи. В тази мозайка най-голямата част принадлежи към хаплогрупа U5
# U5 - 6,7%, тя е представена от двете U5a и U5b (4,4% и 2,3%) - U5 е най-честа в Западна и Северна Европа. ДНК на древните скелети са показали, че U5 е бил основният митохондриална хаплогрупа на палеолита и мезолита ловци в Северна Европа. Древен ДНК, проведени във Великобритания, Германия и Скандинавия сочат, че честотата на U5 прогресивно е намалял с течение на времето, през неолита, бронзовата епоха, желязната епоха и Средновековието. Една единствена митохондрийна ДНК, принадлежащи към хаплогрупа U5b3, показва, далечна връзка с италианската област refugium.
# U1, U2 - по 1,4%
# U4 - 3,9%, U4 се среща най-много в Източна Европа, Централна Азия, северната част на Южна Азия и Таджикистан.
# U8 - U8a и U8b (общо 0.2%). U8a е в Западна Европа, докато U8b се намира в Кавказ, Иран, Близкия Изток, и Северна Африка.
# U3 и U7 (1,9% и 0,5%) са типични за Близкия Изток и на населението от околните райони.
2. Халогрупа K - 5.9%, тя е широко разпространена около Индия,
#K1 - 5.3% и K2 - 0,6%.

ІІІ. Макро-Хаплогрупа JT
1. Халогрупа J - 7.9% и е разделен на
# J1 - 7% и J2 - 0,9%.
Хаплогрупа J е създаден в Близкия изток преди 45.000 години, което я прави една от най-старите митохон Хаплогрупа в Европа и Близкия Изток. Хаплогрупа J е толкова често в Централна Азия и около Каспийско и Черно море, много е вероятно да има и връзка с индо-европейци, особено на миграцията на Y-ДНК хаплогрупа R1b.
2. Халогрупа Т -10,6% и е разделена
# T1 - 4,3% и Т2 - 6,3%.
Хаплогрупа T е с произход от Близкия изток или Североизточен регион на Африка преди най-малко 12,000 години. То се намира в Европа, северната половина на Африка, Централна Азия и Сибир, с джобове, в Индия и Северозападен Китай (Xinjiang ). Най-високата концентрация на T1 се наблюдава в Североизточен регион на Африка, Анадола и България (ок 10% при предишното митохондриално изследване-И.Й.), което предполага, дифузия на неолита от Египет към Балканите. T2 е в Североизточен регион на Африка до Източна Европа, а след това разпръскване след миграция на индо-европейци (особено Y-ДНК хаплогрупа R1a) в Европа и Южна Азия.

IV. Макро-хаплогрупа N
# N1a - рядкост в България - 0,7%, N1a е типични за Южна Азия / Африка, вторият по разпространение в широк район от Централна Азия до Европа.
# N1b1 - 0,7% при българите, също е от юго -западен азиатски произход.
# W - 2,8% присъствие в ниски честоти в по-голямата част на Европа, в Мала Азия, около Каспийско море, и около индийско-пакистанската граница в Синцзян.
# I - 1,2% - има подобно разпределение на хаплогрупа W, като се започне от Европа до Пакистан и Северозападна Индия, с характерно присъствие в понтийските степи и около Каспийско море.
# X2 - 2,1% -X2e се намират в Европа, Сибир и Централна Азия.

Видно, че е много голяма и истинска мозайка, която всеки специалист решил да я сглобява задължително трябва да работи с данни и по двете системи митохондриална и Y - хромозомата, за да установи съответния етно-генетичен произход на даден народ. Анализират се общо данните и от двата типа ДНК проучвания, и се изчисляват осреднени стойности според тях от наследствеността.

Заради всичко това не дадох подробни резултати досега.
Някои митохондрийна ДНК връзки между Европа и Азия: http://dienekes.blogspot.com/2009/09/some-mtdna-links-between-europe-and.html
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml
http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml
http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?25613-Identifying-the-original-Indo-European-mtDNA-from-isolated-settlements
цитирай
16. letopisec - както археологията не може да се свърже с понятието етнос, така е и при езикознанието,
21.09.2011 18:58
което работи с понятия като езиково семейство; изследването хвърля светлина от присъствие на българи в 5 в. в Италия, а такива през това време исторически са засвидетелствувани от хунските народи...Изследването потвърждава теорията на учени като Ив. Дуйчев и Вл. Георгиев, че траките след 680 г. също стават част от българския етнос, каквото се случва и със славяните; т.нар. "източен произход" на прабългарите, щом е индоевропейски, е очевидно кимерийски, понеже ако беше скитски, щяхме да сме идентични с руските славяни и поляци; прекрасно е това изследване; за първи път се утвърждава теорията, че и траки стават българи, но че произходът на прабългарите е "източен" и се различава от тракийският...индоевропейски, но не и тракийски...тракийските гени са онаследени едва след 5 в., иначе в Италия щяха да открият траки, а не българи по това време.
цитирай
17. анонимен - Популярна генетика
17.01.2012 00:00
Странно как тези уж научни изследвания повтарят всичките ни идеологии - че не сме тюрки, че не сме славяни. Само с прабългарите имаме проблем, ама ще намерят нещо. Съвет: младежта много ще се изкефи, ако се докаже вигингски елемент в българския генофонд, в последните години имаше доста рисувани филми за вигинги.
цитирай
18. shtaparov - Родството ни с посочените народи не ...
05.01.2013 20:10
Родството ни с посочените народи не бива да ни учудва: "северните гърци" са всъщност погърчени Българи или дори откровени Българи,унгарците са част от Царското племе на Българите,а с италианците имаме общ Белгийски ("Келтски",т.е. Бългийски) ген,затвърден от заселването в Италия на множество Венети,Визиготи и Алцекови Българи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gepard96
Категория: История
Прочетен: 1377621
Постинги: 73
Коментари: 533
Гласове: 643
Архив