Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2016 00:22 - Плиска
Автор: wasp Категория: История   
Прочетен: 2078 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес посетих историческия комплекс и музей в Плиска

Там се натъкнах на неща които меко казано ме озадачиха

image

Този указателен надпис е изложен в музея.

В нета се натъкнах на информация че под основите на голямата базилика в Плиска са били открити останки и следи от раннохристиански храм но са били скрити за да не се "обърква" историята.
Преди време посетих раннохристиянската църква на нос Св.Атанас Бяла Варненско както и раннохристиянската църква на Цари Мали град Белчин
Наскоро беше събщено и за намерени следи от раннохристиянска базилика и на Перперек
Всичките с датировка 3-4 век след като християтската религия се легализира в РИ от Константин Велики.

image

Тази палатка и още една като нея са вдигнати на поляната до музея и целта е да се онагледи как са живели българите.

image

Интересно защо са изоставили палатките и са започнали такива масивни градежи след като са "дошли" по нашите земи...

image

image

Тези носии са възстановка на облеклата с които са били облечени българките...
На мен по скоро ми приличат на облекла от някаква руска(сибирско ,монголска) модна колекция подарени на музея.

Чудя се какво ли искат да внушат уредниците на музея с всичко това?



Гласувай:
9



1. iliyanv - Ето това е върховното достижение на Делиорманската академия на науките
29.08.2016 16:44
Доносници и агенти на ДС, московски мекерета и подлоги.
Стоян Витлянов Стоянов – съдържател на явочна квартира, псевдоним „Плиска”, лейт. Румен Хр. Славов на 27.01.1982 г. Ръководител: лейт. Румен Хр. Славов Структура на ДС: ДС, ПГУ Кандидат за народен представител, издигнат от ПП "НДСВ" в 30-и ИР-Шумен
цитирай
2. olivie - Оооо, не сте ходили в Кабиле,
29.08.2016 18:31
за да разберете от некадърните писания, че преди времето, когато римляните са имали глинени делви, траките са имали тежко въоръжени конници, при погребението на които са имали обичай да чупят на сол изящната керамика,която са създавали. А и че никой не разкопава 250-те тракийски могили които се знаят от всички, макар иманярите да ги плячкосват от десетилетия. Ма снесоха огромното великденско яйце в скута на предния папа, с клетвата, че няма де пипат нагласената история, нали? Те това е ГЕРБ с псевдо патриотизма си....
цитирай
3. survakar007 - Добре, че го зачекна тоз изключително важен въпрос
31.08.2016 04:44
Aз от години се опитвам да накарам правителството да премахнат тези позорни юрти от Плиска, сложили са и една на Шуменското плато, точно пред паметника "1300 България" та да показват на туристи, че българите били номади. От години питам бугарските историчарчета и тартора им Божо Юртажджията (същият дето продаваше на германски туристи артифакти от музея в Созопол) номади сгради с парно отопление строят ли?... а Базилики?

Многократно се питах се да наблегна на съвест и пред други историци на държавана софра, които проявяват поне малко обективизъм и партиотизъм в предавания/публикации, но изглежда ги е страх, защото БАН и катедрите все още се управляват от ДС/КГБ сътрудници от татово време, които все така си обслужват кремълските государи.

iliyanv написа:
Доносници и агенти на ДС, московски мекерета и подлоги...


Тези, ченгета дето си ги посочил са третостепенни, те само изпълняват. Този който им е спуснал заповедта за юртите е ДС ченгето Божидар Димитров, а той работи за руското разузнаване. Руснаците всекак си се опитват да заличат фактите за владеенето на земите, които днес са голяма част от европейската територия на Русия, дори отричат, че Велика България е била империя, а според тях била само номадска скупчина. Та затова през 1924 г. нарекоха и волжките българи татари, а за българите на Балканите руските историчачета чрез българските си подлоги работят по 4 направлени: карат ни да се смятаме за македонци, траки, помаци и добруджанци - това по заповедите на Коминтерна и до днес се изпълняват от бившите ДС ченгета, днес слуги на руската агентура.

Отбивам се често там да ги ръчкам в музея, но са сложили едни младоци на входа, уж историчета били учили децата та да ме убеждават, че така било редно, с юрти?????!

Последния ми пост по темата - НОМАДСКИ ЮРТИ В ЦЕНТЪРА НА ДРЕВНАТА СТОЛИЦА ПЛИСКА:
http://survakar007.blog/history/2016/05/10/nomadskite-iurti-v-centyra-na-drevnata-stolica-pliska.1450662

Сурвакар
цитирай
4. atil - Градежът на Малкият дворец е по-...
01.09.2016 23:58
Земеделскaтa културa с нищо не е превъзхождaлa скотовъднaтa! Точно обрaтното, aко чaст от бългaрския свободен нaрод е ползвaл юрти и тaлиги в пaстирския си бит, то робите и селяните нa другите сa живели в коптори, землянки и колиби!
А българите винаги са строели градове. А на кръстопътищата - пазари. Някои от най-напредналите градове по-късно възникнали именно около пазарите, други около пощенските станции - стоянки(за смяна на конете и нощувки), други пък около охранителните застави.

Градежът на Малкият дворец е по-прецизен, отколкото на Големия. Това се вижда от откритите тук мраморни колони, капители, бази и други архитектурни детайли, които говорят за изяществото на Малкия дворец. Подът му е бил покрит с каменни плочи и тухли. Архитектурните фрагменти, следите от стълба и други белези сочат, че сградата е имала и втори етаж или тераса.
Във Вътрешния град са проследени три тайни хода, служещи за спасение на обитателите му по време на междуособици или на външна опасност. Единият свързвал Малкият дворец с Крумовия дворец( първата сграда останала под Големият дворец). Друг ход, широк 1м и висок 1,90 м, е водел от Малкия дворец през северната оградна страна на комплекса извън Северната порта на Външния град.
В предната си част ходовете са облицовани с каменни плочи и са постлани с тухли, а стените им са били подпрени с греди и дъски. Следи от обгорели части говорят за опожаряването им, станало в 811 г. при нашествието на ромеите в Плиска.
Откъм северозападния ъгъл на Малкия дворец се намират постройки, датиращи от различни епохи. Те са били също във връзка с двореца и обслужвали сановниците.
Тук са основите на кръгъл басейн - една от най-старите постройки. От ранната епоха е и едно помещение-баня с продълговата, четириъгълна форма, снабдено с въздушна отоплителна инсталация.
В близост се намира голям четириъгълен басейн-водохранилище от IX в., изздан с тухли.
В югозападния край е разкрит комплекс от постройки във вид на буквата "Т", градени от ломени камъни и глина. Откритите тук монети датират комплекса от XI-XII в., а материалите сочат, че тези сгради са били използвани за стопански цели.
До северната и южната оградна стена се намират основите на две малки четириъгълни помещения, разположени до входовете. Вероятно са служели за караулни на охраната.
http://atil/history/2013/08/10/istoriia-na-dunavska-bylgariia-pyrvo-bylgarsko-carstvo-pyrva.1138373
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 341402
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930