Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2018 18:01 - Шаолин
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3376 Коментари: 6 Гласове:
19

Последна промяна: 20.07.2018 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Манастирът Шаолин (на мандарин: 少林寺; пинин: Shaolin si /Шаолин съ/) е будистки манастир в Шаоши, част от свещената за китайците планина Суншан. Той става прочут в цял свят в 1982 благодарение на филма Манастирът Шаолин”. Известен е със своята школа в дзен будизма и с бойните си изкуства. Шаолин буквално означава Храм в гората Шаоши”. Намира се на 10 km от Дънфън, недалеч от древната китайска столица Луоян в провинция Хънан. В началото на V век на това място бил основан даоистки манастир от Куо Цянчжи. Даоистите били прогонени от будистите. През 495 бил основан будисткия манастир, като Император Сяо Вънди от династията Северен Въй издал специален императорски указ. Индийският монах Батуо станал пръв игумен на манастира и de facto пренесъл будизма в Хан. 

През 527 в манастира се установил друг индийски монах, Бодхидхарма, известен в Китай с името Да Мо, който станал основател на дзен будизма. Той измислил система от дихателни и двигателни упражнения, които предал на монасите. Те станали основата на бойните изкуства в Шаолин. За 15 века съществуване в Шаолин били създадени над 200 различни бойни стилове, в това число популярните кунгфу и ушу. През 620 Император Ли Шъмин от династия Тан прибягнал до помощта на 13 монаси от Шаолин, за да се задържи на престола срещу опита за преврат на Ван Шудзин, когото монасите пленили. За благодарност Императорът присъдил на Шаолин званието Първи манастир в Поднебесната империя. Точно тази история е предадена в популярния едноименен китайски филм, довел до много широко разпространение по света на китайските бойни изкуства и особено на кунгфу. 

Манастирът е бил на няколко пъти опожаряван и разрушаван по време на династиите Суй, Тан, Юан, както и в началото на манджурската династия Цин. Последният пожар бил в 1928. Всяка династия обаче имала принос в реконструкцията и разширението на манастира. Така Шаолин постепенно станал една от най-големите ценности на китайската архитектура. По време на Културната революция монасите били изгонени от Шаолин. Едва през 1979 оцелелите от тях се върнали в манастира. Днес манастирът Шаолин е обитаван от 60 монаси, специално подбрани от цял Китай. Той е една от основните туристически атракции на Китай.

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - laval,
20.07.2018 20:05
Наистина легендарно място.
цитирай
2. rosiela - Красиво място, Лазаре.
20.07.2018 21:52
И природата, и манастира. Имаше филм за него, помня.
цитирай
3. lexparsy - Благодаря и за тази историческа справка Лазар
20.07.2018 22:55
   Понеже отдавна съм почитател на китайските изкуства и философии, бих се задълбал с още информация за епичните възходи и падения на манастира. След масовото заличаване на голяма част о старата култура през едноименната „революция“ се опитват да възстановят традициите, но много пестеливо, а същността е съхранена само в тайни школи без показност…
   Всъщност повечето хора свързват манастира само с бойните изкуства, но те са само част от същността на обучението на монасите. В последно време много се злоупотребява с името на манастира от пътуващи трупи акробати :-) Аз съм гледа няколко такива само в София.
   Но когато гостува китайската опера преди години (дублиращата трупа) събраха очите на публиката с някои сцени с бойни изкуства :-) А научих че в операта са артисти и едни от най добрите, снимащи се и във филмите които гледаме.
   А бе аз ако си планирам следващото прераждане май ще бъде някъде там, ама през пети век :-)))) Шегичка бе Уили :-)

   Пак благодаря Лазар че поддържаш добра традиция да ни връщаш във времето на различни народи и култури.
цитирай
4. laval - Наистина Шаолин
21.07.2018 12:39
има голямо значение за Китай за религията, културата, историята и архитектурата, а не само заради бойните изкуства.
цитирай
5. bojo12345 - Чел съм някъде, че когато започва унищожаването на манастирите в Китай, останалите
22.07.2018 20:17
малко живи монаси започват да предават знанията и бойните си техники чрез артистите - те могат да помнят текстовете и техниките, а и пътуват много. Така се запазват тези техники до наши дни.
Много хубав материал.
Поздрави!
цитирай
6. laval - Благодаря
22.07.2018 20:38
за добрите думи, които определено ме поощряват! Поздрави и от мен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101314
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967