Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2019 22:13 - Пещерни рисунки, освен в Магурата
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 13313 Коментари: 14 Гласове:
59


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       В България всеки знае, че има само една с пещерни рисунки- Магурата. Обикновено рядко се допускат хора до залата с рисунките. От четирите мои посещения само веднъж съм виждал рисунките. Те са от много отдавна, но има и по-нови рисунки- от края на XX в., нарисувани от вандали. В пещерата, сред красиво изваяните от водата тунели, има около 700 рисунки от най-различни периоди: епипалеолит (каменната епоха, няколкото хилядолетия след ледниковия период), неолит (новокаменната епоха), енеолит (каменно-медна епоха), начало на раннобронзовата епоха. 
Оригиналните пещерни рисунки са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой. В най-голямата Триумфална зала пък може да се видят кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите image
                      Най-популярната снимка с рисунки от нашата пещера Магурата. Може би е излишно да споменавам, че тя се намира близо до с. Рабиша, Белоградчишките скали и пещера Венеца, отворена след 2015 г. за посещение. Предстои изготвяне на номинация за вписване на скалните рисунки в списъка на ЮНЕСКО. 
                     В Европа по времето, когато бях ученик имаше само две пещери, освен Магурата със запазени рисунки от пещерните хора. Доколкото си спомням едната беше във Франция, а другата не зная къде. Освен тях имаше една в Сибир и една в Африка, някъде в Сахара. Странно е, защото при толкова сведение за използване на пещери, а има съвсем малко места, където има следи от дейност. Иначе е интересно, че много археологически артефакти са откривани по различни места по света, където в древността не може хората да са имали контакт и познания за света извън техния ареал. Оригиналните пещерни рисунки са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой. В най-голямата Триумфална зала пък може да се видят кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите. Обикновено пещерните рисунки отразяват епизоди от дейността на хората от ежедневието, околната среда, ловни сцени и битовия ред. 
                      1.  За най-стари като период пещерни скални рисунки се приемат тези в пещерата Шове. Тя се намира в Южна Франция. През декември 1994 година известният френски спелеолог Жан-Мари Шове и колегите му Елиьот Брюнел и Кристиан Илер са на обход в ждрелото Пон-д’Арк в югоизточния френски департамент Ардеш. На 18 декември изследователите попадат на неизвестна до тогава пещерна галерия. Когато насочват светлините на фенерчетата си към стените на пещерата, спелеолозите остават изненадани – в светлите петна по стената се виждат древни рисунки на мамути.
               image    
                       Рисунки от пещерата Шове
                     Достъпът до пещерата Шове е строго ограничен, за да се запазят непокътнати древните рисунки. Пещерните рисунки в пещерата Шове се датират от около 30000 г. пр. Хр. Геоложки анализ е установил, че още по времето, когато праисторическите художници са изрисували стените й, срутване е затворило входа към нея. Така тя се е запазила непокътната до наши дни. През 2014 година пещерата е вписана в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО.
                  2. Пещера Алтамира: 
Пещера Алтамира (Altamira) е разположена на около 30 км. от град Сантандер, Северна Испания. Тя е обявена за "Сикстинската капела на праисторическото изкуство", тъй като в нея са открити рисунки на бизони, мечки, бикове и други животни, които датират от около 15 000 години. От 1985 г. тя е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Праисторическите рисунки в пещерата Алтамира са нещо уникално, нещо безценно, нещо което не може да се опише. Те са наследство, оставено от хора, живели много преди нас, за да разкажат и предадат от поколение на поколение онези истории, за които няма кой да им разкаже. Стенописите отразяват бита на праисторическите хора, обитавали тези земи – обреди, празници и преклонения пред самото Сътворение. Първите праисторически пещерни рисунки в пещерата Алтамира са открити през 1879 година. Името на пещерата е колкото загадъчно, толкова и екзотично, колкото мистериозно, толкова и аристократично.
image
               Воден от желанието си да проучи артефактите, оставени от праисторическите хора, дон Марселино де Саутуола копаел пода и се натъквал на костени игли, върхове на оръжия, харпуни, изработени от кремък или кост, остатъци от убити животни и погребани хора. Но не тези доказателства за човешко присъствие определят неповторимостта на Алтамира. Входът е останал скрит до откриването му от свлачи
ще, възникнало преди 13 хиляди години В пещерата Алтамира, която е с дължина от 296 метра и се състои от множество проходи и зали, са изрисувани над 150 изображения на животни, от които най-силно впечатление правят зубрите от т.нар. Голяма зала. Изображения на хора почти не присъстват. 
                  3. 
Лаас Гаал е комплекс от пещери и скални заслони в Северозападна Сомалия, които съдържат някои от най-ранните известни скални изкуства в Африканския рог и Африканския континент като цяло. Праисторическите пещерни рисунки са оценени на възраст между 11 000 и 5 000 години. Те показват крави в церемониални дрехи, придружени от хора, домашни кучета и дори жираф. Пещерните рисунки са отлично запазени и запазват своите ясни очертания и силни цветове. Лаас Гаал е известен комплекс в Африканския рог.  
image
                 4. 
Пещерата Ласко е открита през 1940 година от четирима ученици, които си организират къмпинг в долината на река Дордон. Те случайно попадат на скалното образувание, което съхранява едни от най-древните рисунки на късния палеолит. По-голямата част от изображенията са на едри животни. В последствие, след направените изследвания, става ясно, че този тип животни са населявали района. Интересен факт е, че изображенията сякаш остават незасегнати от времето. Голяма част от изследователите на пещерата са изненадани от доброто състояние на стенописите. След поредица от изследвания, пещерата Ласко е отворена за външни посетители и бързо се превръща в една от най-големите исторически забележителности на Югозападна Франция. През 1963 година експерти установяват, че променливите атмосферни условия увреждат стенописите в пещерата и тя е затворена. Започва реставрация на всички рисунки. През 1983 година е създадена точна имитация на пещерата и нейните скални изображения. 

 image
                  Пе
щера Ласко е една от най-старите в света. Репликата се намира в близост до истинската пещера Ласко и е отворена за посетители.  Пещерата Ласко е условно разделена на няколко части: Голямата зала на биковете, Шахтата на мъртвеца, Камерата на гравюрите, Изрисуваната галерия и Камерата на котките. Без съмнение тези пещерни рисунки са имали особено значение за общностите, които са ги направили и вероятно са имали символичен и духовен смисъл. Но не е възможно да се каже какво е точното значение на нарисуваните животни и символи, защото нашите собствени норми и социалните взаимодействия са много различни от техните
5. 
 Над 100 нови скални рисунки, някои от които представят митични чудовища, са открити на обекта Шалаболино. Той се намира край река Туба в Южен Сибир. Съобщение за находката прави Александър Зайка, ръководител на експедиция от Руското географско дружество.
image
              Експедицията е обследвала целия трикилометров масив около обекта и открива още около 300 скални рисунки. Те са направени върху плоски повърхности, като охрата е полагана върху предварително вдълбани линии – изсечени или гравирани чрез изтриване върху повърхностите на скалите. Най-новите находки сключват и над 30 повърхности с повече от 100 петроглифа, датиращи от каменната епоха. „Освен животни, хора в лодки, на ски или яздещи коне, ловни сцени, бойни ритуали, петроглифите представят и митични хищници – своеобразни събирателни образи с характерни черти на вълци, мечки, пантери и диви свине. Такива рисунки датират от времето около второто хилядолетие преди новата ера“, според  Александър Зайка. Той добавя, че предварителните анализи позволяват рисунките да бъдат отнесени към Окуневската култура, развила се през бронзовата епоха в южните части на Сибир. 
6.  „Пещерата на ръцете“ се намира в Рио Пинтурас, провинция Санта Крус. Мястото получава името си заради множеството отпечатъци на човешки ръце, намиращи се по стените на пещерата. Предполага се, че рисунките са направени от ловци-събирачи, които са живели между 13 000 и 9500 години назад във времето.  

                 Входът на пещерата е преграден от скална стена, която изцяло е покрита с отпечатъци. Повечето от тях са на леви ръце, което предполага, че художниците са оставили собствените си следи. Установено е, че не всички рисунки са от едно и също време, защото има наслагване на нови отпечатъци върху такива от по-ранен период. Картините са направени с естествени минерални пигменти. image
               Ето защо пещерата се нарича"Пещера на ръцете"
              Освен отпечатъци от ръце, в пещерата се срещат още изображения на хора, на животни, като щраус и котки, геометрични форми, зигзагообразни шарки, както и изображения на слънцето. Експерти установили, че картините принадлежат към три различни култури от различен времеви период.
7. Пещера Бимбетка се намира в централната част на Индия и вътре има над 600 обособени помещения. Цветовете на рисунките са предимно червено и бяло, но се намират и жълти и зелени. Голяма  част от тях са изображения на животни. И тя е много стара. В Индия има много пещери, но само в Бимбетка има скални рисунки. 
Естествените пещери са разположени сред варовикови скали в подножието на планината Виндхя. Те са около 500 на брой и са разположени на седем хълма. Някои са с по една-две рисунки, докато други са изписани целите. image          
                Прави впечатление ярко червения нехарактерен цвят на рисунките по стените на пещера Бимбетка в Индия. За рисунките в нея по-късно научиха хората. Естествените пещери са разположени сред варовикови скали в подножието на планината Виндхя. Те са около 500 на брой и са разположени на седем хълма. Някои са с по една-две рисунки, докато други са изписани целите.
8. Сера ди Капивара:
 Национален парк Сера да Капивара се намира в северо-източната част на Бразилия. На първо място той е известен на много паметници на праисторически наскальной живопис. Популярна дестинация за туристите е скален комплекс. Рисунки по стените на тези скали датират от около 14 в. пр. Хр. За живопис по стените на древните хора са използвали естествени бои: бял гипс, червен хематит, кост, дървени въглища. Древни рисунки, които разказват за животните и ловът, принадлежат култура Нордести. По-късно, изобразяващи чудати линии и геометрични фигури култура Агрести, доскоро напълно непозната, поне за мен.  Първобитният човек е оставил следи не само като снимки, многобройните пещери на територията на парка са следи от изкуствена обработка. Останките на живот на древните хора опровергават теорията за азиатския произход на жителите на Америка. По-рано се е смятало, че първобитни хора са проникнали на Северноамериканския континент през Беринговия проток 38.000 години, а на територията на Южна Америка - само 13.000 години. Сега находки в Сера да Капивара свидетелстват за това, че хората са живели на територията на Южна Америка вече са 46.000 години. Тези открития са направени съвсем случайно. Първоначално на територията на Сера да Капивара учени са привлечени от определени видове дървета и кактуси във формата на  свещ. 

image   
               И в тази пещера рисунките са червени. 
               Оказа се, че има още пещери с рисунки по скалите, освен нашата Магурата. Ние може да се гордеем, че имаме пещера със следи от живота нан пещерните хора. Кости и фосили има на много места, но запазени рисунки не навсякъде. Сигурно има още пещери със скални рисунки, но общият им брой едва ли е повече от петнадесет. В България пещерите са особено красиви, като наскоро откриха още две за посещение от екскурзианти- Венеца и Голубовица. Красотата на пещерите се определя от скалните образувания- сталактити, сталагмити и сталактони. 
image
 
                  В края на темата още веднъж рисунки от Магурата, която преди месец посетих за четвърти път. 




Гласувай:
60



1. kvg55 - barin,
26.07.2019 04:57
Въпросът е, чии рисунки са по стари?
цитирай
2. barin - Здравей, kvg55. Мисля, че най-с...
26.07.2019 05:59
Здравей, kvg55. Мисля, че най-стари са рисунките от пещерата Шове.
Поздрави!
цитирай
3. tikoev - Рисунките от Шове са доста стили...
26.07.2019 18:24
Рисунките от Шове са доста стилизирани което ме навява на мисълта че нашите са най-стари
цитирай
4. barin - Здравей, Тишо. Може да не са, но така ...
26.07.2019 19:25
Здравей, Тишо. Може да не са, но така пише. Нашите също са много стари. За съжаление не пускат в залата и на едно друго място четох, че е възможно скоро да не я отвореят за посещение.
Поздрави!
цитирай
5. germantiger - +
26.07.2019 20:36
днес преди обед прочетох постинга, сега пак му хвърлих един поглед - на текста отново

знаех за рисунките в африка и за тези във франция, за другите не и блг че научих!

две неща са характерни з атеб барин - ПОДБИРАЩ РАЗНООБРАЗНИ И ИЗНЕНАДВЩАИ ТЕМИ, ВТОРОТО Е, ЧЕ ГИ ПРЕДСТАВЯШ СОЛИДНО И НА ОСНОВАТА НА НАУКАТА

това никак не е малко
цитирай
6. barin - Благодаря, Тигре. От години не бях ...
26.07.2019 21:32
Благодаря, Тигре. От години не бях се интересувал от пещерните рисунки, докато през юни не отидох в Магурата. От пещерата ми казаха, че са открили рисунки на още няколко места, а не както учих, че има само на четири места по света: в Африка, Сибир и две пещери във Франция. Заинтересувах се, а преди малко видях, че съм пропуснал пещерата в Либия.
Поздрави!
цитирай
7. анонимен - Коментирам само за почитания за ...
26.07.2019 22:57
Коментирам само за почитания за трудът на споделеното Бардин !
Даде ни повод за толкова размисли и асоциации, че само може да ги сънуваме за разбиране :-)
   Лекс
Пост сакриптам - да вземем да си ударим по една патка, а?!
цитирай
8. barin - Благодаря, Лекс. По-късно го пр...
27.07.2019 05:42
Благодаря, Лекс. По-късно го прочети на спокойствие.
Поздрави!
цитирай
9. bojo12345 - Сигурно много пълен материал ни поднасяш, Барин!
27.07.2019 10:29
Благодаря - научих интересни неща, за които не знаех.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Благодаря, Божо. Интересни ми се ...
27.07.2019 17:38
Благодаря, Божо. Интересни ми се сториха рисунките и затова писах за тях.
Поздрави!
цитирай
11. rosiela - Страхотен материал.
27.07.2019 20:16
И нас ни допуснаха преди години в Магурата да видим рисунките и то на два пъти в различно време. Барин, обогати ме направо. Едно голямо благодаря.
цитирай
12. barin - Здравей, Роси. Може би ще ги гледаме ...
28.07.2019 05:53
Здравей, Роси. Може би ще ги гледаме само в книгите и справочниците. Само веднъж успях да ги видя, но и на други места не пускат в оригиналите, например в Казанлъшката гробница.
Поздрави!
цитирай
13. donchevav - Посещавала съм няколко пъти вел...
28.07.2019 19:55
Посещавала съм няколко пъти величествената пещера Магурата и съм виждала рисунките. Уникално изживяване, човек се чувства като в машина на времето!
Не бях чела нищо за рисунки в други пещери по света. Беше ми много интересно - благодаря ти! Поздрави, Иване!
цитирай
14. barin - Здравей, Вени. Има рисунки на мн...
28.07.2019 20:23
Здравей, Вени. Има рисунки на мниого места, но някои ми изглеждат като прекалено изчистени и по-късни. Все пак нашите от Магурата са много добри и отразяват сцени от живота в пещерите на предците ни.
Поздрави!
цитирай
15. vesever - Още не съм влизала в Магурата, но ми ...
30.07.2019 15:33
Още не съм влизала в Магурата, но ми се иска да отида.
Хубаво е да имаме досег до древните артефакти.
Като ходих по тракийските светилища, беше толкова вълнуващо, сякаш попадаш в друг свят, сякаш се докосваш до духа на онова време...и се питам какви ли са били хората, какви ценности са имали, как са живеели...много ми се иска да можех да видя.
Но понеже няма машина на времето, то с наличните артефакти можем да си представяме какви са били предците ни...

Поздрави, Иване!
цитирай
16. barin - Здравей, Веси. Аз съм ходил на много ...
30.07.2019 16:11
Здравей, Веси. Аз съм ходил на много тракийски светилища. От пещерите не съм влизал само в Ухловица и новоотворената за посещение Голубовица. От неблагоустроените- само в няколко и то в началото. В Историческия парк ще има възстановяване на различни периоди от развитието, но още не е готово всичко. Аз си купих карта за 10 години да влизам с 25% от стойността на билета.
Поздрави!
цитирай
17. wasp - Поздравления!
09.08.2019 19:44
Отново чудесен пост.
цитирай
18. barin - Благодаря, wasp. Интересно, че при ...
10.08.2019 09:10
Благодаря, wasp. Интересно, че при някой потребител срещнах коментар, че е изненадан, че някой търсят следи от живот в Магурата, а то наистина има.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645923
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031