Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2009 12:52 - Монтиране на ламиниран паркет
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 43606 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2009 13:33


Монтиране на ламиниран паркет 


image image image Ламинираният паркет се полага върху идеално равен под. Разлики от около 2 мм се компенсират със специална подложка. Основата трябва да бъде суха, обезмаслена и обезпрашена.

Желателно е ламинатът да престои 48 часа в помещението, за да се аклиматизира. Монтажът на ламината започва с полагането на подложка. Обикновената подложка служи за пароизолация и предпазва долната повърхност на ламината и основата от търкане една в друга.

Посоката на редене винаги трябва да е перпендикулярна на прозореца, за да не се виждат сглобките.Задължително се оставя отстояние от стените около 8 – 15 мм, за да се избегне издуване на настилката при случайно овлажняване.



> Мисия Моят Дом - Дневна с трапезария, затворен балкон + video

Подова настилка в бокс

image След изравняването на нивата на пода, основата трябва да се грундира с два слоя грунд с който се заздравява основата и се повишава устойчивостта й. Подовата настилка в бокса и трапезарията трябва да бъде с по-голяма износоустойчивост, затова е препоръчително да се избере гранитогрес. Той е с почти нулева водопоглъщаемост и това не позволява образуването на петна, което е важно, когато става въпрос за кухня.
За лепене на плочи от гранитогрес се използва гъвкаво лепило. То се нанася с назъбена маламашка. Размерът на зъбите варира според големината на плочите. При размер 33х33 см се използва маламашка с размер на зъба 10 мм.
Плочите се притискат към основата, като необходимите корекции се правят с гумен чук. За да се запази еднакъв размер на фугите се използват монтажни кръстчета.

image
Фугиране на плочите

image Фугиращата смес се разбърква с вода до получаване на хомогенна смес без бучки. Фугите трябва да са изчистени старателно, преди да започне нанасянето на сместа. След това те се навлажняват с вода и фугирането се извършва с гумирана маламашка. Отстраняване на излишната смес се извършва с гъбирана маламашка, не по-късно от 15 – 20 минути след нанасянето. След около час плочките се почистват с влажна гъба. По-късно повърхността се забърсва със сух парцал.

image
Изграждане на работно място и етажерка от гипскартон

image На стената се очертава вида и размера на конструкцията, което улеснява работата. Определят се точно хоризонталните и вертикалните линии.
Металните UD профили се закрепват към стената, пода и тавана с винтове или рамкови дюбели. Към тях с рапидни винтове се захващат вертикалните CD профили, които ще служат за монтирането на гипскартона. Преди да се монтират гипскартонените плоскости е необходимо да се заложат всички кабели, които ще са необходими за захранване.
За фугирането на гипскартонените плоскости се използва специална фугираща смес, която осигурява идеално гладка повърхност, без напукване. Особено внимание трябва да се отдели на външните ъгли. Те се оформят и с помощта на алуминиеви перфорирани ъглови профили. Вътрешните ъгли на конструкцията се с хартиена фугопокриваща лента. Тя се поставя между два слоя шпакловъчен материал.
Шпакловъчната смес е готова за употреба, нанася се с маламашка и след като изсъхне се шлифова със ситна шкурка.

image
Боядисване на стени

image Преди да се нанесе боята, стените трябва да се грундират за да осигурим еднаква попиваемост на повърхността. Ако се прескочи грундирането могат да се получат петна по стените поради различна попиваемост. При боядисване в един цвят, без ефекти по стените, тези петна лесно ще се забелязват.
Грундирането на стените гарантира здрава и обезпрашена повърхност, намален разход на материал и равномерно съхнене на боята. Изсъхването на грунд става за около 4 часа във вътрешни помещения.
За боядисването на стените се използва акрилна интериорна боя. Най-напред с четка се боядисват ъглите. Зоната около прозореца се предпазва с бояджийска лента. Ако по време на боядисването някоя повърхност се изцапа, трябва веднага да се забърше с влажна кърпа, докато боята не е засъхнала. Основно изискване за качествено боядисване е да не се бърза и да се изчаква изсъхването на отделните слоеве боя. При отсичане с лента, тя трябва да се залепи върху напълно изсъхнала боя, защото в противн случай, при отлепването би могла да увреди покритието.

image
Изрязване на дървени рафтчета с помощта на прободен трион

image В ъглите между стената и гипскартонената конструкция се закрепват рафтчета. Те придават завършен вид на работния кът.
Рафтовете лесно се изрязват чрез прободен трион. Инструментът е пригоден за рязане на различни материали - метал, пластмаса, твърда и мека дървесина. Може да реже по крива линия и права линия.
Вече изрязаните и оформени рафтове се монтират към стената, чрез специални рафтоносачи (тип “лапи”).

image
Полагане на ламиниран паркет

image Преди полагане, паркетът трябва да престои поне 48 часа в помещението, за да се аклиматизира.
Ламинатът може да бъде поставен върху различни повърхности, дори върху стара настилка. Най-важно за трайността на ламинирания паркет е повърхността, върху която се полага да бъде равна, твърда и суха. Подложката, която се слага преди полагането на ламелите е шумо и топлоизолираща и ги предпазва от триене с основата. Тя неутрализира и кънтенето при ходене.
Посоката на редене винаги трябва да е перпендикулярна на прозореца. По този начин сглобките не се забелязват, защото са успоредни на светлина.
По-голямата част от ламинираните паркети се поставят бързо и лесно благодарение на tween clic – системата – без употребата на лепило, с двойно защипване на ламелите, което предотвратява отварянето на фуги. Оптималната температура за монтаж на ламиниран паркет е 18-20 градуса. При по-ниски температури настилката “не се отпуска” и това затруднява сглобяването. При температури над 25 градуса материалът се раздува и това отново затруднява монтажа. От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката.
Рязането на твърдия ламиниран паркет става бързо и лесно с прободен трион. Скоростта на рязане при прободния трион може прецизно да бъде определена според специфичните нужди. При качествените и нови модели, това става с едно движение. Те са снабдени и с ключ за всмукване или издухване на праха. Така се получава постоянна добра видимост на линията на рязане.

image
Слагане на первази

image За да се придаде завършен вид на помещението с ламината се монтират первази Така се прикриват и фугите които задължително се оставят между стената и паркета. Цветът на перваза трябва да се съобрази с цвета на ламинирания паркет, а в случаи като този и с плочките.
В магазините има голямо разнообразие от первази, различни по цвят и размери. Има первази от масивна дървесина, MDF или пластмаса. Височините са от 42 до 70 мм.
Използването на монтажно лепило, осигурява залепване без винтове и пирони. С монтажно лепило се работи бързо и чисто. Лепилото се нанася равномерно по цялата дължина на первазите. Залепването става веднага. По-дълго задържане на перваза се налага, само ако стената е крива. Ако случайно лепило попадне върху паркета, то трябва да се забърше веднага с мокра кърпа.

image
Слагане на преходна лайсна

image При различини настилки в съседни помещения, преходната фуга, която се получава се скрива най-лесно с преходна лайсна. Така се придава завършен вид на целия под и в двете помещения.

Не забравяйте – само качествените материали и правилната им употреба
ви гарантират успех.

 

 Монтиране на ламиниран паркет

 
image Преди да пристъпим към монтиране, ламинирания паркет трябва да лежи в средата на стаята в продължение на 48 часа при стабилна температура по висока или равна на 18 градуса и относителна влажност не по-голяма от 70%.
Обърнете внимание: всички пакети трябва да бъдат добре запечатани.
Тази процедура е необходима за темпериране или иначе казано адаптация към климата на помещението.
Ако монтирате ламината сами внимателно прочетете упътването, копие от което има във всеки пакет.
 
image За монтирането ще ви трябват следните инструменти:
чук
помощно парче от ламината, което да удряма с чука за да не нараним дъските
ръчен трион за дърво или зеге
скоба с помощта на която се монтират последните панели
клинове за фиксиране на ламинираните дъски на разстояние от стената
метър и молив
полиетиленова подложка в случай че ламината се полага върху бетон в качеството на пароизолация
битумна или коркова 2мм звукопоглъщаща подложка
 
image Обърнете внимание: ламината не се полага в бани, тоалетни, сауни и други помещения с повишена влажност.
 
image Ламинирания паркет се захваща на плаващ принцип - абсолютно се забранява захващането му за основата с винтове, пирони или лепила.
Обърнете внимание: всички пакети трябва да са цели и неразпечатвани. А плоскостите да не са с повредени ръбове.
 
image Поставянето на ламината е възможно върху линолеум, паркет или други основи, при положение, че те са равни и влажността им е под нормите. Не е желателно поставянето на ламината върху килими и други, основи при които имаме ефект на "статичен разряд".
Ако се поставя ламината на бетонна основа, то относителната влажност не трябва да превишава 2.5%. Всички неравности по-големи от 3мм за линеен метър трябва да бъдат изгладени. Основата трябва да бъде чиста, суха и равна.
 
image Започнете поставянето на ламината, така че слънчевата светлина през прозореца да пада по дължина на линиите. В случай, че светлината пада перпендикулярно - снадките ще личат повече.
обърнете внимание: може да положите ламината върху подово отопление, само ако то е водно. Това е свързано с факта, че при рязко нагряване ламината се разширява бързо, което води до нарушение на съединенията и образуване на цепнатини.
 
image Ако поставяте ламината на бетонна основа, то ще се нуждаете от полиетиленова подложка за пароизолация от влагата в основата. Върху нея се разстила друга звъкопоглъщаща подложка, върху която ще монтирате ламината. В случай, че монтирате ламината върху линолеум или дървено покритие - пароизолацията не е нужна.
 
image Поставянето на ламината започва с направата на първи ред от две дъски, при тяхното поставяне слагаме клинове, които фиксират ламината на разстояние от 7 - 15мм. от стената. Тези разстояния са необходими, за да може ламината да се разширява и свива свободно без да се опира в стената. Ако вашият ламиниран паркет се надуе, то твърде вероятно е точно това правило да не е изпълнено.
 
image След оформянето на първият ред пристъпваме към втория.
Обърнете внимание: профeсионалистите винаги монтират ламината през половин дъска, така че шарката напомня тухлена стена. В инструкциите е упоменато, че разминаването между редовете трябва да е минимум 20см. Панелите на втория ред се монтират към първия под ъгъл 20 градуса.
Обърнете внимание:, втората дъска от първия ред все още не е захваната, а само е прекарана до клиновете.
 
image След това продължаваме оформянето на втория ред, без да свързваме вторите дъски от двата реда, както е показано на рисунката.
 
image След това свързваме четирите панела, като те ще служат за основа на следващите редове.
Обърнете внимание, фиксиращите клинове трябва да останат по местата си.
 
image След това монтираме и останалите редове както е показано на схемата.
 
image За монтажа на последните дъски използваме скобата. Тя позволява без много усилия съединяването с предишния панел.
 
image Обърнете внимание: по какъв начин свързваме последния панел. Дадената схема значително ще опрости оразмеряването на последната дъска.
 
image Дадената схема позволява нагледно да видим решението на проблема с минаване на ламината покрай тръбите на парното.
 
image След монтирането на ламината може да преминем към цокъла. Тук е показана схемата за монтиране на цокъла с клипсове.
За повече информация виж тази статия:Поставяне на подови первази
 
image Когато площа върху която монтираме ламината е по-широка или по-дълга от 12м. или площта е по-голяма от 120-150 кв.м. необходимо е да оставим компенсиращи фуги с размер 12-18мм. В противен случай може да се образуват цепки и да се наруши целостта на пода.
 
image При поставяне на ламината до каси на врати, трябва или да оставим разстояние 10мм от касата или ако там няма да има перваз, който да закрие отвора просто да зарежем с триона каса. Целта е да осигурим на ламината "свобода" за разширяване или свиване.
 
image Понякога при монтиране на ламината възникват ситуации, при които просто е невъзможно захващането на панелите с клипса. В такива случай се налага да изпилим част от щипката и да залепим двата панела с лепило.
 
image Почистването на ламинирания паркет става със сух парцал при стайна температура и естествена влажност.
Може да използвате и някой почистващи препарати, които нямат абразивни съставки.
 
image Обърнете внимание:Нито едно немонолитно покритие не обича абразивните и остри предмети, затова се постарайте да предпазвате ламината от подобни въздействия.
 
image Ето начин за премахване на по дълбоки наранявания.
 
Полагане на ламинат и паркет

Полагането на дървени и ламинатни подове е по-лесно отколкото мислите. Трябва да имате предвид само няколко неща.

Към ръководство за работа
 

Ръководство

Красиви и трайни алтернативи на килима са дървените и ламинатни подове. А с нашите съвети и хитринки полагането е по-лесно отколкото си мислите. 

1 Предварително: При полагането на паркет и ламинат има нут и перо, които се залепват (по-лесен е вариантът с клик-система). Паркетът и ламинатът притежават естествено поведение на набъбване и свиване. Затова трябва да се обърне внимание на фугите по краищата (най-малко 10 милиметра).    2 Полагайте винаги в посоката на падане на светлината. Започнете първия ред в левия ъгъл на помещението с нута към стената. За целта първо монтирайте дистанционери спрямо стената, за да се спази разширителната фуга. Последният елемент на първия ред в повечето случаи трябва да се скъси. С останалото парче от първия ред се започва следващия.    3 Положете следващите редове от пода. Ако не работите с клик-система, съединявайте елементите с чук и дървено трупче . Действайте така с всички редове освен последния.    4 Последният ред трябва да се напасва по широчина към стената. Едва след това може да се нанесе лепило и той да се постави с помощта на подходящ изтеглящ лост.    5 Накрая фиксирайте всичко с дървени клинове. Лепилото трябва най-малко една нощ да стяга, преди клиновете да се отстранят.



Гласувай:
0



1. анонимен - Редене на паркет. Редене на ламиниран паркет
24.02.2010 21:09
http://redene-na-parket.dir.bg
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2776547
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031