Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2014 14:39 - Сюрреалистичният Путин
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 4110 Коментари: 12 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

https://www.youtube.com/watch?v=flC---s2moA

 

Знаете ли какъв е бюджетът на този клип?

Малко повече от 40 милиона рубли!

...

Какво виждаме в клипа, който гледахме?

Гледахме едно и също нещо, но видяхме различни неща!

Да речем, един ще види искрена загриженост за съдбата на работниците и справедливо решение на проблема.

Аз обаче видждам друго – виждам че това не е обикновен репортаж - има няколко камери, близки и далечни планове, професионален монтаж, а историята има начало, развитие и ефектен край. Това е професионално направено, самостоятелно произведение, което в театъра се нарича скеч. Моят мозък отказва да приеме това, което виждат очите ми, защото аз знам, че нещата не се случват по този начин. Въпреки това обаче, то все пак се е случило.

Схващате ли сюрреализма – тази случка едновременно се е случила и не се е случила! Това са паралелни светове, и двата от които, са реални.

Този клип, би трябвало да влезе в учебниците по пропаганда. Това е абсолютна, кристална класика в жанра.

...

Целта на добрата пропаганда е да убеди глупавите и да разколебае умните. Таргетът на всяка пропаганда са глупавите – те,  чисто статистически, са мнозинство. За умните е достатъчно, в мозъка им да бъде посято семето на съмнението.

Ето какъв е резултатът от този клип - вие сте убедени, че това нещо се е случило, но аз не съм убеден, че НЕ се е случило.

Схванахте ли?

Знам че е сложно. Но това е сюрреализъм.

...

Дълго време схващах Путин като поредния класически руски император. Знаете ли какво означава това?

Руска политическа мисъл не съществува и никога не е съществувала – имам предвид в частта за компетенциите на различните власти, което е всъщност основата на Западната политическа мисъл.

В Русия съществуват (винаги са съществували) единствено два субекта – ТЕ и НИЕ.

НИЕ сме народа, а ТЕ са имагинерния субект, разполагащ с политическа и (или) икономическа власт.

А, над всички стои императора. И той, забележете сега – ВИНАГИ е на страната на „ние” (народа). Демек, съществува митология, че императорът не знае за безчинствата на властимащите, но когато разбере за тях, той винаги идва, наказва ги и въздава справедливост. Т.е. императорът не е трети субект – той е мистичната добра сила, юнакът от приказките. Райчев, находчиво е нарекъл това „Византийски модел” на структуриране на властите (властта) в обществото.

 

Вижте клипа – ето го всичко това, внимателно подредено и показано – народа, безчинствата, властимащите, императора и справедливостта! Това е ролята, която играе Путин. Казвам роля, защото по-горе споменах, че това е театрален скеч.

Второто нещо, което си мислех за него, е политик с диктаторски уклон и нестандартни ходове. Т.е. диктаторите по дифолт са извънсистемни играчи, което им позволява да препускат волно из целия спектър на политиката – наляво и надясно (идеологически), на север и на юг (географски), да преминават морета и прескачат планини, да пренебрегват формалности и закони...

Пресния пример е пресконференцията в Анкара, където Путин препусна на юг, премина морето, заобиколи формалностите, обяви пътя за новата тръба и изненада всички - дори подчинените му се направиха на изненадани, което беше умишлено търсен ефект.

         Оказа се, че съм подценявал Путин – той едновременно е и двете неща, но и много повече – артист, режисьор, сценарист... творец от мащаб, какъвто не се е раждал.

Не си мислете, че той следи и анализира събитията! Не го подценявайте!

Той прави нещо много повече – той даже не създава събития!

Той създава паралелна реалност! Създава имагинерен свят, в който дори умните започват да се съмняват дали не е реалният.

Ако, четейки това, се чувствате объркани, не се чудете – това е целта. Точно това прави Путин.

Ако не се чувствате объркани и мислите, че това дотук са глупости, имам лоша новина за вас – вие сте основния таргет на пропагандата. Сори

...

         Ленин (или Сталин) беше казал, че „…за нас сега най-важното изкуство е киното.” Ако това е било вярно преди сто години, сега е точно сто пъти по-вярно, защото това, което можеш да видиш с очите си, никой не може да го опровергае с думи.

         Путин е артист от много висока класа – той не просто казва, а ПОказва. Из нета циркулират не стотици, а хиляди клипове (повечето от които, професионално снети и монтирани). Където трябва, той води със себе си екип от оператори, които внимателно снимат всеки жест на Путин, след което го качват в нета.

         Или пък не снимат и не показват!

Ето ви пример!

Всички знаем за Путин и Кабаева. Никой обаче не е виждал това. Не се съмнявайте, че не само личността и външността на тази жена е подбрана внимателно, но дори и името и.

Ето ви сега една хипотеза - чисто хипотетично, Путин би могъл да е дори гей. Но ние знаем, че не е гей, понеже сме чули отнякъде, че... нещо си там с Кабаева...

А знаем за Кабаева откъде?

Ми от централните новини знаем! Но това е казано там само като слух, т.е. новините казват, че романсът Путин-Кабаева циркулира като слух.  Да не би да мислите, че централните новини разпространяват слухове без знанието и одобрението на самия Путин?

Айде бе! Не може да сте чак толкова глупави! Можем даже, с голяма сигурност да предположим, че самия текст е внимателно подготвен и редактиран ако не от самия Путин, то от отговарящият пред него за това.

 А питате ли се защо самият Путин не го каже – в света на политиката има подобни аналози – ей го Саркози…

Схващате ли ми мисълта?

А, сега нека доразвием хипотезата и предположим, че утре Путин реши да гради имидж на гей.

Нищо не го ограничава да го направи! Той безпроблемно да се превъплъти в ролята на гей, стига само да поиска. Защото за сексуалната ориентация на Путин, ние знаем единствено от слухове (от централните новини). Т.е., нищо не ограничава Путин, утре да бъде хомосексуален.

Този момент е важен, но ще го изясним и доразвием по-нататък, където ще разберем как Путин казва едно, всъщност декларира второ, като едновременно с това си осигурява поле за маневри за трето, целейки всъщност четвърто.

Пак ще попитам – сложно ли е?

Сложно е! Предупредих ви още в началото!

...

А, тук вече е време, някой да каже – е, добре де аджеба, хубаво си ги накъдрил дотук, но всичко това е възможно да е така, но и да не е така!

Ми точно там е работата.

Дори самият аз, не съм убеден, че Путин е това, което (казвам, че) е.

Колко пъти го казах вече – паралелна, имагинерна реалност!

...

Има обаче едно нещо, което би могло да послужи като ориентир!

И то е, да съпоставим Путиновата пропаганда и събитията, които са произтекли от нея.

Тук ще излезем от изкуството, ще влезем в полето на пропагандата и политиката и ще видите как пак ще се озовем в света на сюрреализма.

И тъй, връщаме се години назад, в началото на Путиновото управление - Елцин току-що доброволно е сдал властта, оставяйки куп проблеми в Империята...

Помните ли как започна всичко?

Всичко започна с Чечения...

          ...to be continued

 



Гласувай:
9



1. tili - Май и ще завърши с Ичкерия,
04.12.2014 17:55
съдейки по днешните събития там.
А ти продължавай и виж там, запази някаква квота за кипърския газ като тръгне насам :)
Сюрреализмът по някое време премина в хиперреализъм и сега си е обикновен реален натурализъм. Инсталацията е на мода ;)
цитирай
2. ramone - ...
04.12.2014 18:56
И в инсталацията има изкуство безспорно. Само дето няма да я прави тук, а там и накрая ще отива пак там, където щеше да отива и оттук.
Демек същата инсталация, но по-ефектна.
Схвана ли ми мисълта?
:)
Просто съм започнал да мисля с категориите на Путин и съм станал малко сложен :) Влезнах му в кожата един вид.
Колкото до кипърския газ - те тука преди време уж откриха некво находище и известно време живяха в еуфория как ще се превърнат в Русия на средиземноморието - ще строят потоци и ще пускат и спират кранчета.
Ма напоследък май им дойде акъла в главата.
цитирай
3. christof - ramone,
04.12.2014 19:19
поздравления за постинга и ще чакам продължението. :)) Този скеч, както казваш, е предназначен точно за консуматорската маса фъфлещи русофили, а защо не и за русофобите. Наистина е адски трудно човек да улови границата между реалното, свръхреалното и изкривената реалност (сюрреализма). Точно подобни... да ги наречем "арт-инсталации" карат иначе големи и имащи се за сериозни мъже, като например Кушеля, да пишат неадекватни тъпизми в нета и да стават за смях.
цитирай
4. ramone - ...
04.12.2014 21:46
Клипът наистина е класика. В нета, попаднах и на репортажа, излъчен по новините за събитието. Там нещата изглеждат по-различно - тук, някои неща, които там казва в края, са изтеглени в началото, а моментът с писалката накрая, който е много важен, липсва (той е сниман от друга камера). Монтажа е виртуозно направен - акцентите са пипнати страхотно.
Гледах и репортажът по новините, в който се пуска слухът за Кабаева.
Няма да повярваш - това става, след като Путин официално обявява развода си.
И гледай как става всичко - Путин и мадам Путин отиват на "Лебедово езеро", а след краят, в една зала (на Болшой театър вероятно) обявяват развода си (спонтанно, разбира се :). Представяш ли си!
Ако спреш звука, ще помислиш, че тия двамата ще се женят (паралелна реалност, човече) - залата изглежда като ритуална зала, Путин и Путина като младоженци, а интервюиращата е като ритуалчик.
Путин изглежда развалнуван, Путина едва ли не щастлива, а причината за развода е голяма заетост на президента (по техни думи). Представяш ли си?
Класик!
цитирай
5. blackpredator - Рамоне,
04.12.2014 22:44
а аз съм си представял, че това е скеч :)
https://www.youtube.com/watch?v=MeSo9duxWkQ

Виж сега, Путин може да си изгражда имидж на гей или на сексуален маниак.
Но мен като българин, ме тревожат мануалните сексисти, които нас ни управляват.
И като фен на приказките, предпочитам московската Снежанка, отколкото европейските джуджета.
По-мъжко ми е някак...:)
цитирай
6. ramone - Предаторе,
05.12.2014 09:01
оценявам чувството ти за хумор, но аз съм съвсем сериозен във възхитата си - няма грам ирония в написаното.
Колкото до отношението ти към "мануалните сексисти, които ни управляват", то се корени в това, че те са същите като тебе (обръщам се персонално, но нямам предвид конкретно теб разбира се, а всички с подобно отношение).
Демек, вие всъщност не харесвате себе си. Това е психологическото обяснение на подобен тип отношение.
Затова предпочиташ московската Снежанка, не за друго. Щото е московска.
А, аз пък, да речем, предпочитам лондонската Снежанка. Т.е. моя проблем, да речем, е същия като твоя :)
цитирай
7. batogo - !!!:))) Поздравления!
05.12.2014 15:16
Много добре си го написал. Краят на сюрреалистичния Путин вероятно ще е като на лъжливото овчарче... :)
цитирай
8. christof - предпочитам московската Снежа...
05.12.2014 15:44
blackpredator написа:
предпочитам московската Снежанка

Най-сетне го обяви публично и официално. Молодец!
цитирай
9. christof - ramone,
05.12.2014 15:47
театър "Путинка" верно си е за възхищение, но аз също много се възхищавам и на обсесията на блогера Блякпредатол по Бойко Борисов. Мисля, че в психологията съвсем сериозно трябва да се въведе понятието бойкофобия - твърде рядко заболяване, среща се 1 на 7 милиарда. :)))))))
цитирай
10. blackpredator - Най-сетне?!?!
05.12.2014 22:22
christof написа:
Най-сетне го обяви публично и официално. Молодец!

Поне пет постинга имам за Путин.
Щото за разлика от теб, при мене предното стъкло е по-голямо от огледалото за обратно виждане...
цитирай
11. blackpredator - Ти като в ози виц
05.12.2014 22:24
christof написа:
театър "Путинка" верно си е за възхищение, но аз също много се възхищавам и на обсесията на блогера Блякпредатол по Бойко Борисов. Мисля, че в психологията съвсем сериозно трябва да се въведе понятието бойкофобия - твърде рядко заболяване, среща се 1 на 7 милиарда. :)))))))

Кристоф, слоновете могат ли да летят?
- Кой ти каза тази глупост?
- В стенограма на МС на Пожарникария така пише!
- Ааа, да могат най-много докъм 1 метър

От баба си естетка знам, от банкянски шаяк само потури се кроят.
И байряка на потьомкинското ни село

За артистите от Банки и Москва, като в онези стихове на Рождественски - Кому - бесславье, а кому - бессмертие...
цитирай
12. christof - Блеки,
05.12.2014 23:39
я земи заеби тия дедови усуканици, дето и ти не си ги разбираш, ами кажи сега с какво толкова бате Бойко ти е бръкнАл у гъзо. Те, това е големио въпрос, развийшли.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 438163
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031