Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2015 14:05 - Ролята да си просяк, силата да си господар
Автор: satyam Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.01.2015 14:08


Още от дете си възпитаван да бъдеш просяк, да бъдеш в дефицит, в инфлация. Още от дете твоето искане е просия, просиш любов от майка си, просиш пари от баща си. Просиш за тяхното благоразположение, за тяхната милост, за тяхната отстъпчивост. Всеки ден е борба с тяхното несъзнавано, в която детето губи, в която детето се предава. От там идва и твоята посредственост, нормалност; от там идва и твоята неудовлетвореност и сивота в живота. 
image

Основна отговорност на родителите е да ти покажат, да бъдат за пример, как да изразяваш и осъществяваш желанията си, как да уважаваш нуждите си, как да уважаваш границите си, как да избираш кое е добро за теб; тяхна е отговорността да те подкрепят и да дават любовта си. Но всъщност те правят точно обратното, тяхната "подкрепа" те превръща в просяк. А един просяк не може да е щастлив, един просяк е нещастен, неговото съществуване е нещастно, нещастен е в дома си, нещастен е в работата си, нещастен е дори когато е на почивка...

Забелязал ли си когато искаш нещо от някого от когото "зависиш", какво чувство идва, какво е усещането. Когато искаш от шефа да ти увеличи заплатата, когато искаш от жена ти секс или когато искаш от родителите ти да ти дадат внимание... какво се случва в теб, какво започваш да чувстваш... ако си чувствителен и съзнателен ще започнеш да усещаш твоето минало, моментите, в които си бил отхвърлян, моментите, в които не са зачетени желанията ти, моментите, в които не са уважени нуждите ти, тези моменти, в които ти постепенно си започнал да се чувстваш просяк, и точно тези усещания се събуждат всеки път, когато поискаш нещо. Затова и не искаш нищо, защото спомена е в теб, усещането, чувството, емоцията са в теб, ти подсъзнателно знаеш за тях, те създават твоят дискомфорт... затова предпочиташ да ги пропуснеш, да не се срещаш с тях, избягваш ги...
Такива са ти исканията и към Вселената, към Бог, към битието, към съществуването, към висшият ти Аз, или както го наричаш..., искания от просяк, от нещастник, от човек, който няма право на нищо. 

А да бъдеш господар на живота си е доста трудна задача, защото от другата страна е просяка. Господаря е от едната страна, просяка е от другата, ти си и двете, но си забравил, че можеш да си и господар, че можеш да управляваш живота си, че можеш да твориш и създаваш, но първо трябва да се срещнеш с просяка в теб, трябва признаеш бедняка, който носиш, и тогава постепенно ще започнеш да ставаш съзнателен и за господаря в теб.

"Господар на живота си е само, този който е съзнателен за просяка в себе си."

Satyam




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: satyam
Категория: Лични дневници
Прочетен: 27504
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930