Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2016 09:31 - Опичат на ръжен кмета на Батак!
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 3013 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 03.05.2016 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Марга Горанова, оцеляла след Баташкото клане, пред входа на църквата, където е извършено клането. С кости е написано - Останки от 1876 г.

Изтръгват бебета от утробите на майките, държат ги на ятаганите си

Борислав РАДОСЛАВОВ
     Иво АНГЕЛОВ

"Навсякъде - скелети на мъже заедно с дрехите и плътта по тях да гният в безпорядък; черепи на жени с коси, провлечени в праха; кости на деца и бебета. Тук ни показват къща, в която двадесет души са били изгорени; там - друга, в която дузина девойки се прикрили, били открити и до една изклани, както предостатъчно го удостоверят техните кости. Навсякъде - ужаси след ужаси."


Това е само малка част, с която американският журналист Джанюариъс Макгахан описва жестокото Баташко клане във вестник "Дейли нюз"! В нощта на 2 срещу 3 май 1876 г. около 5000 българи са зверски убити от безпощадния турски ятаган.

 

image Джанюариъс Макгахан
Днес отбелязваме точно 140 години от страшното клане в родопското градче, белязало една от най-мрачните и трагични дати в българската история.


Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните селища и да осигури провизии на въстаниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Батак е трябвало да се справи с околните помашки села (Чепино, Корово...), ако се опитат да попречат на въстанието. При разбиване на четите в околните земи останките от тях е трябвало да се съберат в Батак.


Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.


След началото на Априлското въстание срещу бунтовниците е изпратена многохилядна армия от башибозуци, основно помаци, предвождани от Ахмед ага Барутанлията.
Водачът на въстанието в Батак - Петър Горанов, e делегат на местния революционен комитет в събранието в Оборище.


След първата битка някои от мъжете в Батак решили да преговарят с Барутанлията. Той им обещал оттеглянето на войските си, при условие че Батак се обезоръжи. След като мъжете предават оръжията си, башибозуците ги нападат и ги обезглавяват.


След това башибозуците тръгнали по къщите и започнали поголовна сеч. Мъже, жени, бебета и старци били съсичани без капка жал от турската войска. Много от хората решили да се скрият в къщите на богатите или в църквата, които били по-здрави, за да ги предпази от огъня.


Най-ужасната част от клането в Батак е през нощта на 2 срещу 3 май в църквата "Света Неделя". На сутринта на 3 май башибозукът (помаци, турци и цигани) успeли да проникнат в двора на обителта и да избият хората в него.


Макгахан посещава мястото и описва изгорен и унищожен града с вонята на гниенето на хиляди струпани разчленени трупове и скелети на невинните жертви, включително млади жени, деца и неродени бебета, извадени от утробите на бременните им майки.


"Безброй тела, изгорени и овъглени, почернели тленни останки гниеха и изпълваха до половина самата черква, чиито ниски и мрачни арки изглеждаха още по-снизени и по-тъмни. Тяхната картина избождаше окото. Никога не съм могъл да си въобразя неща, ужасяващи до такава степен. Обходихме селището и видяхме същите зверства стотици и стотици пъти. От всички жестокости, безумия и престъпления, извършени някога от турците, клането в Батак е между най-страшните", пише американският журналист.


Едно от най-бруталните убийства в Баташкото клане е това на кмета на градчето и един от организаторите на въстанието Трендафил Керелов. Той е изгорен жив, жестоко измъчван и опечен на ръжен.

 

image Паметник на Трендафил Керелов в Батак
Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската православна църква на 17 май 2006 г. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира "Св. Велика Княгиня Елисавета" в Етна, Калифорния. Пет години по-късно същото прави и Светият синод.


През годините на няколко пъти е имало опити за омаловажаване на Баташкото клане.
Безспорно най-голямата наглост беше демонстрирана през пролетта на 2007 г.

"Баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени, а турското робство е мнимо", твърдяха тогава Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет.


Берлинските изследователи изригнаха, че известният Макгахан е преувеличавал турските жестокости и окаяното положение на българското население в репортажите си за потушаването на Априлското въстание.


Двамата изследователи дори подложиха на съмнение костницата, в която се държат останките на близо 2000 жертви. Отричането на Баташкото клане предизвика силно обществено възмущение и дори се стигна до заплахи за живота на Балева, която получи лична охрана.


В началото на тази година в публичното пространство се появи идеята в учебниците по история терминът "съвместно съжителство" да замени "османското робство". В този период попада и Баташкото клане, когато башибозуци са изнасилвали и избивали българки, клали бебета и изгаряли живи български мъже.


"Жителите и преките наследници на жертвите от въстанието в Батак не признават думата "съжителство" с турците. Такова понятие за нас не съществува. В града и до днес помнят близките си хора, които са загинали във въстанието. Някои от родовете са били напълно заличени още тогава", коментира пред "България Днес" Теодора Пейчинова, директор на Историческия музей и уважаван общественик в Батак.


"Говорим си, че заедно с учители и родители трябва да възпитаваме знанието у децата си. Жителите на Батак не са съгласни с подобни определения. Вижда се, че и масово българите са против и не приемат подобни идеи. От всяка фамилия в Батак има загинали във въстанието, които до ден днешен се помнят с техните потомци. Те се срещат с хора, като разказват истории и показват стари снимки. Така показват спомени от първо лице. Това е истинската история", добави Пейчинова.

Виктор Юго описва ужаса

Френският писател Виктор Юго е с огромен принос зверствата по време на Баташкото клане да бъдат разпространени из Европа.

 

image Виктор Юго

На 29 август 1876 година в Париж той произнася прочутата си реч: "Става необходимост да привлечеш вниманието на европейските правителства върху един, както изглежда, толкова незначителен факт, че правителствата въобще не го забелязват. А фактът е, че един народ бива избит. Къде? В Европа. Този факт има ли свидетели? Един свидетел, целият свят. Правителствата виждат ли го? Не... там под очите ни избиват, опожаряват, разграбват, изтребват, обезглавяват бащите и майките, продават малките момиченца и момченца: именно децата, които са прекалено малки, за да бъдат продадени, ги разкъсват с два удара на сабята; така изгарят семействата в къщите им, именно този град, Батак, например е намален за няколко часа от 9 хиляди жители на 300... именно тук отварят бременните жени, за да убият децата в утробите им... именно тук кучетата гризат по улиците черепите на млади изнасилени момичета, именно тук всичко е ужасно...

Дошъл е моментът да издигнем глас. Всеобщото възмущение се навдига. Има часове, в които човешкото съзнание взима думата и дава на правителството заповед да слуша."
http://www.bgdnes.bg/Article/5465913




Гласувай:
15



1. rumyn - тъжна е историята ни от този период, ...
03.05.2016 10:17
тъжна е историята ни от този период, но и изпълнена с героични постъпки на прадедите ни! ако те си бяха кротували ,и сега щяхме да сме със "съжителство"
или просто нямаше да има България!
аз съм наследница на един от родовете успял да се изсели от Батак дни преди клането. имам роднини разпръснати из цяла България, през Румъния , до Русия
цитирай
2. kvg55 - "От Батак съм, чичо. Знаеш ли ...
03.05.2016 15:13
"От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите ... много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак,
и треперя малко, зима дойде вече.
Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
помня го клането и страшното време.
Бяхме девет братя, а останах сам.
Ако ти разкажа, страх ще те съземе."
цитирай
3. didanov - здравей
20.05.2016 23:55
не мога да разбера, кои подлоги могат да сложат минус на такава статия! Позор!
цитирай
4. megafon - Брутална
03.06.2016 13:32
история.
цитирай
5. yoan2015 - Абе Минев....
04.06.2016 22:13
Абе Минев....
цитирай
6. yoan2015 - На всичкото отгоре си и шубе.
04.06.2016 22:14
На всичкото отгоре си и шубе.
цитирай
7. minevv - до yoan2015
06.06.2016 09:13
Какъв ти е проблема , мушмуроче?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 866537
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол