Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2017 13:14 - НОРВЕЖКА ПРОГРАМА ЗА РАСОВА ХИГИЕНА
Автор: wesko Категория: История   
Прочетен: 2312 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 19.04.2020 12:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(в резюме)

Изложена и четена за пръв път в публично събрание на Медицинското дружество в Осло, в 1908 година. Тя е одобрена по принцип от учредителното събрание на Евгеническото дружество в Париж през 1923 година.

ОТДЕЛ I
Отрицателна расова хигиена.
(Намаление числото на долнокчествени расови елементи)
А) Сегрегация – образуване на колонии и общества от недоброкачествените в расово отношение личности, доброволно за слабоумните, епилептичните и тям подобни умствено и физическо недъгави, а принудително за пияниците, престъпниците, професионaлните просяци и за всички, които отказват да работят. Ние не трябва да лекуваме престъпността, а престъпника.
Б) Стерилизация (полова). Тя не трябва да бъде принудителна, а само доброволна, и то само за известна категория дегенерати, които желаят да се освободят от сегрегация.

ОТДЕЛ II
Положителна расова хигиена.
(Увеличаване броя на доброкачествените и полезни расови елементи).
В) Биологично образование. – Преподаване на расовата биология във всички средни и висши учебни заведения и разпространение на безплатна общообразователна литература по въпроса за расовото подобрение на човека. Учредяване на държавни лаборатории за расова биология и генеология. Възпитанието и образованието на жената не трябва да бъде мъжко, а трябва да включва специално биологията (подновяването и продължението на фамилията).
Г) Въвеждане на специални данъци за подпомагане бедните трудолюбиви и здрави семейства, за да могат да отглеждат децата си при добри хигиенични условия. Позитивна колонизационна система, т.е. създаване колонии и институти от здрави и трудолюбиви бедни граждани, на които да се гарантира прехраната и се осигури хигиеничен живот.

ОТДЕЛ III
Профилактична расова хигиена.
Предпазителни мерки за запазване на индивида от болести и израждане, както преди зачатието му, тъй и преди раждането му.
Д) Борба с венерическите болести (особно сифилиса), упоителните отрови (особно алкохола); „Предпазването от расови народни болести да съставя длъжност на държавата. Медицинско преглеждане, преди да се издава позволително за женитба. Създаване класификационна данъчна система и прогресивно облагане на спиртните питиета.
Е) Кръстосванията между съвършено различни раси ще се запрещава. При приготовлението на законите и правилниците по имиграцията, този въпрос трябва да се има под внимание на първо място.
Ж) Биологическото и медицинското зарегистриране на цялото население (Биограма).

Такава е в резюме програмата на Норвежкото Евгеническо Дружество.

Източник: Роже Г.Х., Бине-Сангле, Алмквист Й. Расово израждане и расова хигиена. София, 1930 (превод от френски и английски: Мери Кирчева), стр.114-115.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
13.08.2017 15:07
За съжаление днес Норвегия се насища с мигрантски боклук, вкл. такъв от Балканите.

Демографското, културно и вече нравствено убийство на германо-скади народите са константи десетилетия наред!
цитирай
2. balar - малко
13.08.2017 15:25
Много късно. германския тигър е направо позитивен, като вземем предвид фактите.

Но има надежда. При насекомите, преди да изчезнат за винаги от определено място се нарояват твърде много. например хлебарките.
цитирай
3. germantiger - +
13.08.2017 16:08
Сещам се още Платон е писал подобни "идеи", впрочем стройно подредени и логични за демографска политика към робите в полисите итн итн итн

Ако "нещата" в Т.НАР. западна Европа продължават както до момента - НЕ съм оптимист.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wesko
Категория: Други
Прочетен: 18311
Постинги: 6
Коментари: 9
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031