Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2011 13:53 - ЗЛАТОТО ОТ БАКТРИЯ
Автор: gepard96 Категория: Изкуство   
Прочетен: 24636 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 30.10.2011 11:56


Първата най-стара българска държава е била в подножията на Памир и Хиндукуш - държавата, която индийците и арабите са наричали Балх и Балхара, а гърците - Бактрия. В дълбоката античност Балхара е считана за едно от най-прочутите царства в Азия. Гръко-бактрийското елинистично царство е създадено в 255 г. пр.Хр. и просъществува до Х век от н. е.
Областта Бактрия или царство Балхара, обхваща територии от днешен Афганистан и днешна Индия, в подножието на Хиндокуш и Памир, до бреговете на Оксус (Амударя). Древните историографи Агатий Миринейски, Теофилакт Симоката и Михаил Сирийски посочват планината Имеон и царството Балхара (Бактрия) като родина на древните българи
.Тя е държавата от която са водили произхода си множество знаменити герои и царе, които дори след преселението си в Индия са наричали себе си с името БАЛХАРА /българи/; това си име запазват и народа, който под натиска на нашествениците му се наложи да се установи в нови земи.  

image

Ритуална чаша с 8 орела, изработена от електрон (сплав от злато+сребро) - 2-3 хилядолетие пр. Хр. в Балхара:

 

Така нарченият материал Електрон (сплав от злато и сребро), е една от древните загадки на историята. Смята се че първи са го използвали Лидииците и Египтяните, но изключително древни находки от такъв материал се намират както в Бактрия, така и в всички предели на Римската Империя. През средновековието византииските императори от династията Комнин, са сечели монети от този материал. Какво е любопитното? - Злато-сребърната сплав е НЕПОЗНАТА за траките например, макар по земите им да са намерени над 80 сервиза за пиене от благородни метали.
Също така е ясно указано че българите са го използвали в своите ритуали в капищата. Нещо повече - 
Иранският учен Шапур Сурен-Пахлав, твърди, че в гробовете на азиатските скити са намирани дребни украшения от електрон.
 Какво реално означава това? Не е ли още едно сигурно потвърждение на факта, че българите имат ирански произход, тъй като е немислимо че през историческа епоха като 520 година, византийците ще ни дадат шанса ние да се обучим от тях, как да създаваме такава сплав. Много по-вероятно, дори единствено възможното е, че българите са си донесли тези знания, от тяхната прародина - Балхара.


image
"Бактрийската
Корона" (част от "The Bactrian gold"), когато предците на българите са били част от населението на Балх (Бактрия). Короната е украсявала главате на погребана жена през 1 век от н.е. до "номадски вожд", който е погребан с коня си, според публикацията! image
Главните предмети от Бактрийското съкровище (The Bactrian gold) са намерени в провинция Йовзян в няколко гроба в местността "Тиллия тепе", както се представят на "номадски вожд", погребан с коня си и жените си, ок. 1 век от н.е. Антропологичния анализ на черепа на "номадския вожд" е определен като европеид, от скитски произход?!
Предметите са най-разнообразни, т.е. сборно е съкровището, датирани са от 3 столетие пр. Хр. - до 1 век от н.е. когато българите са били все още мнозинството от населението на Бактрия.
      ***
Проф. Масуди съобщава, че има общо 21, 618 предмета - златни и сребърни.
Дарено е на музея в годината на откриванетои му.

След 1979, от Националният Музей в Кабул, изчезват стотици артефакти, което бележи високата степен на дезорганизация на днешен Авганистан.
След 2001, иманярите замразяват своята дейност.
"Във време на война, дори те не смеят да излязат от безопасните места, и това иронично спаси историческите места", казва Юлиан Леский, работеща в една от фундациите за запазване на Афганистанското културно наследство.

Продължилите повече от две десетилетия военни конфликти имаха катастрофален ефект на държавните богатства и богатия и уникален културен и исторически запас. Но някои древни предмети оцеляха.
Между оцелелите са и най-ценните - "Бактрийската златна колекция". Скривалището на тези предмети е било под известния "хълм на златото", или "Тилиа-тепе", където то е стояло заровено повече от 2100 години, докато съветски археолози го откриват малко преди започването на конфликта в 1979 г. Две десетилетия по-късно това съкровище бе показано през 2003, за да опровергае страховете, че е било окрадено по време на войната.
Директорът на афганистанския исторически музей проф. Масуди, казва, че тази колекция съдържа стотици образци на най-висша цивилизация, в областта на бижутата, погребалните орнаменти, лични предмети и много други.

image   Предмети от колекцията "The Bactrian Gоld" открити през 1979 г.:
image
Обици във формата на мъж между два дракона във формата на древния знак ІYІ
(изработени са с: turquoise, garnet, lapis lazuli, carnelian)
.
image   Символи (откривани и върху прабългарски предмети), върху "плочата на Кибела" от Гръко-Бактрия, днес част от "Тhe Bactrian gold" (ок. ІІІ век пр. Хр.)
Други предмети от "The Bactrian gold", част от откритите през 1979 г.:
imageimage
imageimage
imageimage
image image
image
Златна купа с Месопотамски мотиви (2 500 г. пр. Хр.):
image
image
 Други находки: imageimageimage
image image
Знаменитите „бухарски” рубини, принадлежали на хан Тамерлан, потвърждават ненадминатото ювелирно изкуство на местните майстори
image Лъв и Бик, в Борба с дявола изобразен като Двуглав орел - култура на Прото-балхарците (древните Българи)
image
Балхарски коннен стрелец днес изложен в Историческият музей в Лондон
Конника "Мадара" в Афганиста:
imageimage




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - Тема
11.10.2011 10:23
Къде са сега нашите знаменити деди, градили империи и градове от бял камък, дали цивилизация и изкуство на множество народи, включително индийци, китайци, перси, руснаци и т.н. къде са сега, да видят падението на своите правнуци, кланящи се на отрепки като азис, и избиращи за управници възможно най-негодните и лъжливи отрепки, които може да съществуват в момента в нашата разрушена "държава"....
цитирай
2. balkan1 - ПЕТАТА СНИМКА ...
29.10.2011 22:32
... е артефакт от Фригия - НЕ от Бактрия -
http://www.definegizemi.com/antik-eser/Phrygia/metal-eserler.html
цитирай
3. gepard96 - здравейте balkan1
30.10.2011 10:34
Снимка 5, наистина е фригийски тип артефакта, но е главен предмет в "Бактрийското злато" (Bactrian gold) - колекция в националния музей на Афганистан, в Кабул.

Бактрийското злато включва няколко хиляди златни предмета с най-разнообразни стилове - фригийски, скитски, персийски - сасанидски и ахеменидски и пр.
Въпросната плоча се предполага, че е изработена на територията на елинистко поселище в Гръко-Бактрия, включва според изкуствоведите класически елементи и местни бактрийски мотиви.
Тази плоча е открита заедно с другите предмети в гробовете, но е по-стара с около 2 века от повечето предмети.
Не трябва да забравяме, че в Бактрия са се смесили две основни култури елинистката и персийската.
Има дори ритони и чаши, наподобяващи много тракийските ритони и гобелета по стил.

http://www.rferl.org/content/article/1069030.html
http://www.nga.gov/exhibitions/2008/afghanistan/timeline.shtml
цитирай
4. shtaparov - Обърнете внимание
24.06.2012 17:00
Обърнете внимание на златната дръжка на меча- тя е почти същата като дръжката на меча на княз Кубрат от Малая Перешчепина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gepard96
Категория: История
Прочетен: 1378921
Постинги: 73
Коментари: 533
Гласове: 643
Архив