Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2011 07:34 - НЕЗАВИСИМОСТТА ОТ 1908 Г. И „СРЕБЪРНАТА" КОНСТИТУЦИЯ ОТ 1911 Г.
Автор: gepard96 Категория: Политика   
Прочетен: 5938 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.10.2011 13:09



image
През есента на 1908г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех. На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват "съединената на 6 септември 1885г. България за независимо Българско Царство". България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.

 (КЛИК НА СНИМКАТА ЗА ОТВАРЯНЕ В ПО-ГОЛЯМ РАЗМЕР И НА ГАЛЕРИЯ С ФОТОГРАФИИ)

Манифеста е изработен върху пергамент и подписан от Царя и членовете на кабинета, той е скрепен с осем кръгли висящи восъчни печати (всеки от които в сребърно ложе) на отделните министерства. Съхранява се в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис и украсителни елементи.

Конституция на Царство България, известна като „Сребърна конституция", 1911 г.

imageВ съответствие с международно-правния статут на България след обявяване на независимостта (22 септември 1908 г.) през 1911 г. V Велико народно събрание прави цялостна редакция на Търновската конституция. Навсякъде, включително и в нейното название, думите княжество и княз са заменени с царство и цар. Освен редакционни, поправките са и по същество. Българският монарх разширява пълномощията си и заедно с правителството получава право да сключва международни договори, без да уведомява за това Народното събрание. Мандатът на българския парламент става 4 г. Създават се две нови стопански министерства.

КОНСТИТИЦИЯ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ
 image
 
image
 image  

image
 image
ПО МАТЕРИАЛИ НА ДЪРЖАВНИЯ АРХИВ




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gepard96
Категория: История
Прочетен: 1377639
Постинги: 73
Коментари: 533
Гласове: 643
Архив