Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2022 07:01 - Залезът на Запада - проекцията на немския мислител Освалд Шпенглер в съвременния свят
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 847 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 17.11.2022 16:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Безвремието на мисълта и визията в световната политика е рядък белег на величие. „Залезът на Запада“ от Освалд Шпенглер, написана преди век, заслужава това отличие, тъй като се чете, сякаш е сътворена вчера.

Германският историк-философ пише през 1922 г., че вековната западноевропейска и американска цивилизация е в постоянен и безвъзвратен упадък във всички проявления на живота, включително религия, изкуство, политика, социален живот, икономика и наука. За него политическите, социалните и идеологическите измерения на този упадък са очевидни в провалите на западната политическа класа от двете страни на Атлантическия океан.

Той вижда политици, предимно базирани в големите градове, погълнати от идеология и презрение към мълчаливите мнозинства и ги описа като „нов вид номади, свързани нестабилно с флуидни маси, паразитни жители на града, лишени от традиции, напълно профанни, лишени от религи, хитри , безплодни и дълбоко презрителни към сънародника си.”

Днес базираното в Брюксел ръководство на Европейския съюз (ЕС), чрез тяхното повтарящо се пренебрежение към националния суверенитет, напълно отговаря на това определение.

Шпенглер вярва, че упадъкът в политиката означава преобладаване на идеологията над действието. „Хората на теорията допускат огромна грешка, като вярват, че тяхното място е начело, а не във влака на великите събития“, написа той, без да знае колко вярно е това днес, след като току-що видяхме падането на британския министър-председател Тръс, която пожертва икономиката в олтара на идеологията.

Догмата, разрушаваща социалното сближаване и просперитет, също присъства в разрушаването на производствената конкурентоспособност на Европа, докато техните политици насилствено отказват евтината руска енергия или когато лилипутската Литва започва битка с Китай в защита на „суверенитета“ на Тайван.

На фона на тези събития немският мислител би повторил твърдението си, че „политическият доктринер... винаги знае какво трябва да се направи и въпреки това неговата дейност, след като престане да се ограничава до хартия, е най-малко успешна и следователно най-малко ценна в историята."

Когато слушаме германския министър на икономиката Харбек или колегата му по външните работи Аналена Бербок да изнасят лекции за върховенството на зелената програма или за това как военната подкрепа на Украйна трябва да продължи, независимо от мнението на гласоподавателите, не можем да не си спомним осъдителното запитване на писателя :

„[Имат ли] някаква представа за реалностите на световната политика, проблемите на световните градове, капитализма, бъдещето на държавата, връзката на техниката с хода на цивилизацията, Русия, науката?.“

„Международен ред, основан на правила“, тази западна аксиома, родена от еуфорията след Студената война и използвана за оправдаване на водения от САЩ хегемонизъм, ни напомня афоризма на писателя, че „нищо не е по-просто от това да обединиш добре идеите, като създадеш система”.

„Дори една добра идея има малка стойност, когато е изречена от тържествен задник“ идва на ум, когато чуем председателя на Европейската комисия фон дер Лайен или ръководителя на външните работи на ЕС Борел да повтарят същата мантра.

„В политиката само нейната полезност за живота определя превъзходството на всяка доктрина“, нещо, което е забравено, докато Европа сляпо следва САЩ в икономическа война, която съсипва континента.

Относно конфронтацията Изток-Запад, по отношение на Китай, Шпенглер подчертава традиционната липса на разбиране на западните политици за основните двигатели на китайското мислене, които са свързани с 4000-годишен поглед върху историята и тяхното място в света, в сравнение с тясната западна времева рамка, погълната от събития, случили се от 1500 г. насам.

Западното самостоятелно възприемане на историята отрича световната история, казва той, добавяйки, че световната история, в очите на Запада, е нашата картина на света, а не на цялото човечество.

Американската изключителност, опасното схващане, че американските ценности, политическа система и история ги карат да играят водеща роля в света, са поставени под съмнение, когато той посочи, че има толкова морал, колкото има култури, нито повече, нито по-малко, и че всяка култура притежава свой собствен стандарт, чиято валидност започва и завършва с него, твърдение, което обяснява необходимостта от многополюсен свят.

Колкото и да е станало политически коректно да се критикуват идеите на Ницше след присвояването му от нацистката идеология, Шпенглер потвърди, че основната концепция на Ницше за волята за власт е от съществено значение за западната цивилизация и това е в съответствие със западното убеждение за превъзходството на нейните ценности и трябва да ги наложи на други култури.

„Западното човечество е под влиянието на огромна оптична илюзия. Всеки изисква нещо от останалите. Ние казваме „ти ще“ с убеждението, че едни и същи всъщност ще, могат и трябва да бъдат променени или модифицирани или подредени в съответствие с реда, и нашата вяра както в ефикасността на, така и в нашето право да даваме такива заповедите, като непоклатими.“

Парите, политиката и пресата играят интимна роля в западната цивилизация, заявява Шпенглер. В политиката парите „подхранват“ демократичния процес, особено по време на избори, какъвто е повтарящият се случай в САЩ. Пресата служи на този, който я притежава и тя не разпространява „свободно“ мнение – тя го генерира.

„Какво е истината? За множеството това, което непрекъснато чете и чува. Относно свободата на пресата ни се напомня, че е позволено на всеки да казва каквото иска, но пресата е свободна да вземе под внимание какво казва или не казва той или тя.

Пресата може да осъди всяка „истина“ на смърт, просто като не предприеме комуникацията й със света – „ужасна цензура на мълчанието, която е още по-силна, тъй като масите от читатели на вестници абсолютно не знаят, че тя съществува“.

Съществуват поразителни паралели между днешната бедност в американските градове и неговите наблюдения върху Рим по времето на Крас, който като спекулант с недвижими имоти напомня и на Доналд Тръмп.

Хората в Рим са представени като живеещи „в ужасяваща мизерия в многоетажните квартири на тъмните предградия“, нещастие, пряко свързано с последиците от римския военен експанзионизъм и което предполага настоящите условия в Детройт, Кливланд или Нюарк.

Упадъкът на Запада за първи път се чете като епилог на Първата световна война, войната, която сложи край на всички войни. Да се надяваме, че няма да се тълкува в днешния свят като въвеждане на ново бедствие.

от Оскар Силва-Валадарес 



Гласувай:
7



1. planinitenabulgaria - Западът и Шатите загиват и то много скоро.
17.11.2022 09:44
До 5 - 10 минути. Аз вече си обърнах доларите в рубли.
цитирай
2. sorossadistfucking - Тебе и лопатите те знаят. Откак написа текста на Сашкаа Васка "Левовете в марки!"
17.11.2022 16:03
planinitenabulgaria написа:
До 5 - 10 минути. Аз вече си обърнах доларите в рубли.

цитирай
3. missana - Светът винаги се е подчинявал на определени ситуационни системи.
17.11.2022 20:43
Затова вглеждайки се в историята, дори и в най-отдалечената от нас, ние виждаме немалки прилики с настоящи събития и процеси. По тях можем дори да гадаем бъдещето, ако имаме съответната опитност. Залезът на Запада неминуемо ще се случи, защото Лао Дзъ го е казал отлично - "Несъществуващото ще споходи всичко съществуващо!"
цитирай
4. iw69 - Лао Дзъ
17.11.2022 21:13
е голям мислител и философ, безспорно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821033
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16451
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031